Lavrov: Doborarea avionului rus incalca acordul privind securitatea misiunilor din Siria

Paul Cristescu | 26.11.2015

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a transmis secretarului de Stat american John Kerry, ca Rusia considera doborarea bombardierului rus la granita Turciei o incalcare grava a memorandumului ruso-american privind asigurarea securitatii zborurilor avioanelor de lupta in Siria.

Pe aceeași temă

 

"A fost discutata situatia privind atacul neprovocat al aviatiei militare turce asupra unui bombardier rusesc ce isi indeplinea misiunea de lupta impotriva teroristilor pe teritoriul sirian", a precizat MAE rus, citat de agentia Tass, conform Hotnews.
 

Lavrov ar fi subliniat faptul ca incidentul reprezinta "o incalcare grava a memorandumului ruso-american privind asigurarea securitatii zborurilor avioanelor de lupta in Siria, acord prin care Statele Unite si-au asumat responsabilitatea ca regulamentele relevante sa fie respectate de toate tarile participante la coalitia pe care o conduc, inclusiv Turcia".


Lavrov afirmase deja ieri ca Moscova stie ca SUA le cer mereu membrilor coalitiei pe care o conduc in Siria sa coordoneze utilizarea avioanelor de lupta americane. Astfel, el a sugerat posibilitatea ca autoritatile turce sa fi agreat cu SUA decizia de a le ordona avioanelor lor de razboi sa doboare aparatul rus. "Unele dintre tarile membre ale coalitiei, inclusiv cele care furnizeaza avioane de lupta pentru raiduri in Irak si Siria, ne-au marturisit ca avioanele implicate sunt de fabricatie americana si ca americanii cer in mod normal sa le fie solicitata permisiunea pentru astfel de operatiuni", a spus Lavrov. 

 

"Din cate inteleg, avionul nostru a fost doborat de un aparat F-16 de fabricatie americana. Ramane de vazut daca cerinta SUA este aplicabila si Turciei, iar daca este, as vrea sa stiu daca Turcia a cerut Statelor Unite permisiunea de a le trimite avioanele intr-o misiune de lupta si sa doboare un avion, chiar daca probabil unul identificat, deasupra teritoriului sirian", a adaugat seful diplomatiei ruse.

 

Un avion de vanatoare F-16 apartinand fortelor aeriene turce a doborat marti un avion de bombardament rus de tip Suhoi-24M ("Fencer" in clasificarea NATO) deasupra teritoriului Siriei. Echipajul avionului Su-24M a reusit sa se catapulteze, insa unul dintre cei doi piloti a fost ucis de focuri de arma trase de la sol de jihadisti. Al doilea pilot a fost salvat, noteaza agentia rusa.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22