Emilia Şercan: Teza de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă, suspectă de plagiat

Paul Cristescu | 26.11.2015

Emilia Şercan, jurnalista care a scos la suprafaţă în ultimul timp existenţa unor suspiciuni de plagiat în cazul mai multor lucrări de doctorat scrise de înalţi oficiali ai statului roman, anunţă că a descoperit o nouă teză de doctorat cu astfel de probleme.

Pe aceeași temă

UPDATE 2: Petre Tobă a cerut Ministerului Educației să-i fie analizată teza de doctorat, anunță Ministerul Educației. "Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis joi, 26 noiembrie, Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNE), solicitarea de a aproba declanșarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat. Conform prevederilor legale, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), în subordinea căreia se află Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, a cerut Consiliului să se întrunească în cel mai scurt timp posibil în vederea demarării procedurilor prevăzute în aceste cazuri. Deliberările CNE vor avea în vedere respectarea cvorumului necesar pentru luarea unei decizii. Procedurile de analiză se vor desfășura în conformitate cu normele legale ce reglementează funcționarea Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării", informează Ministerul Educației.

UPDATE 1: Consiliul Național de Etică al Ministerului Educației a stabilit data de 11 decembrie ca termen pentru analizarea lucrării de doctorat a ministrului Petre Tobă, indiferent dacă până atunci vor fi sau nu sesizări pe această temă, după cum au declarat pentru Mediafax ”surse oficiale”.

 

Și Guvernul României a exprimat o opinie cu privire la acest caz: "Obiectivul de integritate este fundamental şi un obiectiv la care premierul şi Guvernul ţin foarte mult. Dacă va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decât o singură soluţie. Vom vedea verdictul şi vom avea şi soluţia", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

 

Emilia Şercan scrie pe PressOne ca suspiciuni de plagiat ar exista şi în cazul lucrării de doctorat a noului ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, care a condus Poliția Română în ultimii 3 ani.

 

Şercan arată, în analiza publicată pe PressOne, că peste 250 de pagini din cele 390 ale tezei de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă ar fi copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.

 

Petre Tobă a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militară și Securitate, Departamentul Operații Întrunite, Studii Strategice și de Securitate din cadrul Universității Naționale de Apărare "Carol I", în perioada 2008–2011, susținându-şi teza în mod public în 15 februarie 2011. Titlul tezei prin care Petre Tobă a devenit doctor în Științe Militare este"Poliția Română – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale", lucrarea fiind coordonată de chestorul general de Poliție (r) Anghel Andreescu, fost director al Serviciului de Pază și Protecție (1998-1999), comandant al Jandarmeriei (1999-2001) și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (2005–2013).

 

Dovezile Emiliei Şercan

 

Şercan arată că paginile in cazul cărora există suspiciuni de plagiat provin din surse multiple: cărți de specialitate, cursuri universitare şi chiar din referate disponibile pe diverse site-uri.Introducerea începe identic cu teza de doctorat a comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, care a avut același coordonator de doctorat, pe chestorul general Anghel Andreescu. Tucmuruz a avut susținerea publică a tezei cu două săptămâni înaintea lui Petre Tobă, în 28 ianuarie 2011. Și pe coperta tezei sale este trecut anul 2010.

 

Ea mai arata ca atât în teza lui Tobă, cât și în cea a lui Tucmuruz apar o serie de autori – precum Ionel Nicu Sava, Barry Buzan, Janowitz Morris, Luciana Alexandra Ghica sau Marian Zulean - care sunt indicați la subsol prin "op.cit.", adică operă citată anterior fara ca acesti autori sa fi fost citati anterior. Jurnalista descopera de asemenea ca ministrul Tobă a inclus doi autori faimoși – Joseph Stiglitz și Barry Buzan – la litera A a bibliografiei finale, trecând înaintea numelor lor particula Apud, care în regulile academice de citare înseamnă "după" sau"după cum apare la", crezând, probabil, că Apud ar fi numele de familie.

 

"De la pagina 14 la pagina 21, conținutul este copiat cuvânt cu cuvânt, fără ghilimele și fără trimitere către sursa originală, dintr-un referat intitulat "Crima organizată transnațională - o amenințare pentru piața mondială". Actualul ministru de Interne folosește inclusiv aceleași titluri de subcapitole prezente în referat.

 

De la pagina 21 la pagina 29, conținutul este preluat, fără utilizarea sursei și fără citare, dintr-un referat intitulat "Aspecte generale ale crimei organizate", susținut în cadrul Masterului de Studii de Securitate și Apărare de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir".

 

De la pagina 29 la 32, conținutul tezei lui Petre Tobă este identic cu prezentarea făcută cărții lui Ionel Tucmuruz "Crima organizată transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru națiuni" pe pagina de internet a editurii unde aceasta a fost publicată în 2011, Editura Universitară.

 

De la pagina 51 la 55 sunt copiate competențele în asigurarea stabilității și securității la nivel național, drepturile polițistului sau alte prevederi, așa cum sunt cuprinse în Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

 

Începând cu pagina 78 și până la pagina 90, teza de doctorat a lui Petre Tobă are același conținut cu paginile 15–26 din lucrarea lui Ionel Tucmuruz.

 

Cel mai probabil, Tobă și Tucmuruz au plagiat din același volum, pe care, însă, nu l-am putut identifica pe parcursul documentării. Dovada este că paginile 78-90 ale lui Tobă prezintă aceeași unitate stilistică și de conținut cu următoarele, de la 91 până la 118, însă acestea din urmă nu se regăsesc și în teza lui Tucmuruz.

 

De la pagina 118 la 119, Petre Tobă copiază din studiul "Forțele de supraveghere și avertizare timpurie ale armatei române – partea a sistemului de avertizare al NATO", semnat de colonelul Octavian Dumitrescu, și publicat în volumul "Integrarea Euroatlantică. Priorități Post-Praga", aparut în 2002 la Editura Academiei de Înalte Studii Militare din București.

 

Pagina din teza lui Petre Tobă 

 

 

Sursa:

 

 

Între paginile 120 și 123, conținutul este copiat, fără utilizarea ghilimelelor și fără a fi indicată sursa, din cursul universitar"Geopolitica", ediția a II-a revăzută și adăugită, semnat de Dragoș Frăsineanu și publicat în 2007 la Editura Fundației România de Mâine. Cursul este destinat studenților de la Universitatea "Spiru Haret".

 

Capitolul III, intitulat "Crima organizată – principala amenințare neconvențională la adresa securității mondiale", împreună cu subcapitolele 3.1. și 3.2. (de la pagina 146 și până la pagina 175), are un conținut identic cu cel al unui referat accesibil pe internet. Capitolul semnat de Tobă nu are doar același titlu cu cel al referatului, ci și multe titluri de subcapitole identice.

 

Nu mai puțin de 73 de pagini consecutive din teza de doctorat a lui Petre Tobă sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, dintr-un volum semnat de lectorul universitar dr. subcomisar de poliție Cristian Eduard Ștefan și de lectorul universitar dr. Ligia Teodora Pintilie, ambii de la Academia de Poliție.

 

De la pagina 176 până la pagina 249, Petre Tobă copiază ad litteram, fără utilizarea ghilimelelor, din cartea "Cooperarea internațională judiciară și polițienească", scrisă de aceiași lectori Cristian Eduard Ștefan și Ligia Teodora Pintilie. Volumul a apărut la Editura Sitech din Craiova în 2007arata Emilia Şercan, pe pressone.ro

 

Varianta ministrului de Interne

 

Contactat pentru a comenta asupra acestui fapt, Petre Tobă i-a declarat Emiliei Şercan că lucrarea sa de doctorat a fost una practică. "Ce pot să vă garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credință, că am făcut o lucrare aplicată și că am avut șansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliției Române", a spus el.

 

"Am lucrat pentru fiecare referat în parte împreună cu un coleg din poliție, care acum este pensionat. Cu Ionel Tucmuruz. Am făcut împreună partea de cercetare încă de la debutul cercetării științifice, pentru că am avut aceeași temă, același conducător. Am scris referatele împreună, umăr la umăr. Am apelat la acest coleg să îmi ducă referatele la profesor, pentru că el avea mai mult timp liber, dar nu am mai ținut legătura după finalizare nici cu el, nici cu conducătorul", a declarat ministrul de Interne, conform pressone.ro

 

Petre Tobă respinge ideea că ar fi plagiat: "Credeți-mă, și vă afirm cu toată buna credință, că am încercat prin cercetare să aducă o îmbunătățire unei structuri din Poliție, iar după aceea am transpus în practică, având șansa să devin șeful IGPR. Este o lucrare făcută cu bună-credință, cum am crezut eu că e mai bine pentru a putea aplica pe structura respectivă".

 

Potrivit site-ului plagiate.ro, plagiatul reprezintă "orice faptă, prin care, în principal, prin preluare de paragrafe și/sau alte obiecte ale textului, fără delimitare și indicarea sursei, cititorul este indus în eroare asupra autorului adevărat al unei lucrări publicate și/sau asupra contribuției acestuia la realizarea unei producții intelectuale scrise".

 

Cititi articolul integral pe pressone.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22