Ministrul Finantelor: Surplusul bugetar e consecinta necheltuirii banilor de investitii​

Paul Cristescu | 26.11.2015

Anca Paliu Dragu, ministrul finantelor, a declarat că actualul excedent bugetar al României de 1,28% din PIB nu este neapărat un motiv de bucurie deoarece este consecinta neefectuarii unor investitii publice.

Pe aceeași temă

 

Dragu a mai afirmat, în cadrul unui workshop pe tema achizitiilor publice organizat de Ambasada Germaniei la Bucuresti impreuna cu Camera de Comert Romano-Germana ca pe partea de investitii, executia a fost "undeva pe la jumatate" fata de program, insa spera sa mai fie efectuate plati pentru lucrari finalizate pana la sfarsitul anului, relatează Hotnews.


Dragu a mai spus ca ca achizitiile publice trebuie sa devina un instrument de crestere economica, iar o reforma in acest domeniu reprezinta o prioritate pentru Ministerul Finantelor si pentru actualul Guvern. "De aceea este extrem de importanta respectarea termenelor asumate prin planul de actiune aferent Strategiei nationala de reforma in achizitii publice. Abaterea de la acestea poate conduce la suspendarea platilor pe toate programele cu finantare europeana. Este foarte important ca achizitiile sa nu mai reprezinte un moment de blocaj in cheltuirea fondurilor publice, ci o modalitate transparenta de atribuire a contractelor in conditiile unei concurente reale", a spus ministrul.
 

Potrivit acesteia, la ora actuala, un sfert dintre proceduri au o durata medie sub 53 de zile, in timp ce jumatate inregistreaza o durata medie de pana in 72 de zile.
 

Cele mai multe Autoritati Contractante sunt din domeniul Administratiilor locale (20%), urmate de cele din Sanatate (18%) si de Servicii Publice (7%). "Este necesar un efort comun din partea mai multor institutii pentru realizarea unei reforme profunde in acest domeniu. Am facut un inventar, acum exista 18 institutii responsabile pentru ca sistemul sa se reformeze, de la ANAP pana la Curtea de Conturi. De aceea este nevoie de un efort comun si de un dialog permanent intre institutiile cheie", a mai spus Anca Dragu. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22