DNA cere Parlamentului aviz pentru arestarea lui Oltean. Deputatul demisioneaza din PNL

Silvia Simion | 26.11.2015

DNA a inceput urmarirea penala a deputatilor PNL Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, si Florin Teodorescu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, acuzat de abuz in serviciu.

Pe aceeași temă

 

Procurorii DNA arată că Oltean ar fi făcut trafic de influenţă la ANRP în favoarea afaceristului Mihai Rotaru, pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei ( 25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase, arată DNA într-un comunicat citat de România Libera.

 

Activitatea infracţională şi intermedierea relaţiilor între inculpaţi, finalizată cu primirea titlului de despăgubire pentru suma de 87.291.596 lei de către Rotaru Mihai în data de 17.06.2010, s-a derulat din iarna anului 2014, pe parcursul a 7 luni. Această activitate infracţională a fost circumscrisă folosului bănesc necuvenit obţinut de către Rotaru Mihai şi s-a aflat în strânsă legătură cu urgentarea şi aprobarea dosarului de despăgubire nr. 46076/CC dar, în egală măsură, a corespuns şi interesului numitului Oltean Ioan, care a primit suma de 600.000 euro de la cesionar pentru traficul de influenţă realizat.

 

Astfel, în dosarul de despăgubire nr. 46076/CC/2009 a fost emis titlul de despăgubire nr. 8250 din data de 17.06.2010, de către preşedinta A.N.R.P, inculpata DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA pentru cesionarul ROTARU MIHAI.

 

Decizia de despăgubire nr. 8250 din 17.06.2010 s-a bazat pe hotărârea din aceeaşi zi a celor 7 membrii C.C.S.D, pe raportul supraevaluat al expertului evaluator NEGURICI SERGIU privind terenul situat în Piteşti, în suprafaţă de 61.857 mp , pe actele materiale individuale de complicitate îndeplinite de OLTEAN IOAN şi pe documentele depuse de ROTARU MIHAI care au constituit acte de complicitate pentru decizia infracţională a autorilor.

 

De asemenea, din (…) a rezultat că, deputatul OLTEAN IOAN, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul și cu preşedinta A.N.R.P. DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA și–a exercitat influența la aceasta din urmă şi astfel a obţinut pentru ROTARU MIHAI urgentarea şi aprobarea despăgubirii. În schimb numitul ROTARU MIHAI i-a remis numitului OLTEAN IOAN anterior datei de 17.06.2010, suma de 600.000 euro, locul primirii banilor fiind în incinta parohiei din Chitila" se arata in referatul procurorilor DNA, citat de stiripesurse.ro

 

Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta. Deputatul Oltean Ioan nu avea atribuţii funcţionale ori de demnitate publică, nici măcar tangente cu activitatea ANRP, numirea membrilor CCSD, inclusiv a preşedintelui ANRP fiind în competenţa primului ministru.

 

În plus, analizând portalul Camerei Deputaţilor rezultă că Oltean Ioan are activitate în comisii permanente din domeniul administrativ local iar iniţiativele sale legislative în domeniul proprietăţii preluate abuziv lipsesc, având activitate parlamentară intensă pe alte domenii. Cu toate acestea, Oltean Ioan era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta, Adăugând şi faptul că, unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale - aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC - doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, se arată în referatul procurorilor anticorupție, conform România Libera.

 

CITEȘTE ȘI: Referat DNA: Ioan Oltean era ca un sef pentru preşedinta ANRP, Crinuţa Dumitrean

 

UPDATE: Deputatul Ioan Oltean a demisionat din functia de vicepresedinte al PNL. Ionuţ Stroe, purtatorul de cuvant al PNL, a declarat că demisia a fost depusa inca de joi, cand Oltean a fost adus la audieri.

 

UPDATE: Tiberiu Nițu, procurorul general al României, a trimis vineri ministrului Justiției cererea DNA privind sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. Conform unor informatii aparute pe surse, biroul permanent al Camerei Deputaților s-ar putea reuni astăzi în ședință la ora 13,30, pentru a stabili calendarul cu privire la cererile DNA, anunţă Agerpres.

 

UPDATE: Laura Codruta Kovesi a trimis astăzi o sesizare procurorului general al României solicitându-i acestuia să ceară presedintelui Camerei Deputatilor sa aprobe arestarea preventiva a deputaţilor Ioan Oltean, acuzat de trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, si Florin Catalin Teodorescu, pentru abuz in serviciu.

 

UPDATE: Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost reținută joi de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ANRP în care Ioan Oltean este acuzat că ar fi luat o mita de 600.000 de euro.

 

***

 

Procurorii anticoruptie spun ca Oltean Ioan ar fi primit o spaga de 600.000 euro in incinta unei biserici, pentru a-si exercita influenta asupra presedintei ANRP in scopul aprobarii unei despagubiri de aproximativ 25 milioane euro pentru o persoana. Aceasta despagubire reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011. Ioan Oltean nu poate fi retinut fara avizul Parlamentului.

 

La iesirea de la DNA, deputatul PNL nu a facut declaratii.

 

 

  • Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, (trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza), pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.

In ordonanta de efectuarea urmaririi penale se arata ca exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Catalin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.


Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.


De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. In schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii.

Suspectilor TEODORESCU CATALIN FLORIN si OLTEAN IOAN li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Context

 

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost adus, de pe aeroportul Otopeni, cu mandat, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova. Surse judiciare susțin că Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență. În acest dosar au fost reținuți deja Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al ANRP și Lăcrimioara Alexandru, membru al comisiei de despăgubiri. Sergiu Diacomatu a condus organizația PNL sector 1 anul trecut, până la anchetarea sa de către DNA într-un alt dosar de corupție.

 

Procurorii DNA audiază câteva persoane într-un dosar ce vizează despăgubiri acordate în 2010 de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), printre acestea numărându-se și deputatul PNL Cătălin Teodorescu. Acesta a fost pus din nou sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat într-un dosar în care este acuzată și Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT, dar și fostul deputat UDMR Marko Attila (dat în urmărire generală prin Interpol) pentru fapte comise în calitatea de membri ai comisiei speciale ANRP și cu un prejudiciu ce depășește 60 de milioane euro. Cătălin Teodorescu era membru al comisiei de despăgubiri de la ANRP care a aprobat despăgubirile pentru Rotaru.

 

Ioan Oltean, omul din umbra ANRP

 

Potrivit surselor judiciare, în acest nou dosar ar fi vorba despre despăgubiri în valoare de 109 milioane de lei acordată, lui Mihai Rotaru de către Comisia ANRP, condusă de Crinuța Dumitrean, pentru un teren în Pitești. Crinuța Dumitrean a fost numită șefă la ANRP cu susținerea lui Ioan Oltean, existând declarații ale lui Cătălin Teodorescu conform cărora Dumitrean și Oltean se întâlneau înaintea fiecărei ședințe a Comisiei pentru acordarea de despăgubiri și decideau ce dosare să fie avizate.

 

Mihai Rotaru ar fi primit despăgubirea de 109 milioane lei la numai șase luni după ce a cumpărat drepturile litigioase de la o persoana care se judeca pentru recuperarea imobilului cu Primăria Pitești  vreme de opt ani. Mihai Rotaru se numără printre cei mai renumiți cumpărători de drepturi litigioase pentru recuperarea imobilelor în baza Legii nr. 18/1991.  

 

http://www.expresspress.ro/wp-content/uploads/2013/01/Dezastrul-din-sectorul-6.jpg

 

Ioan Oltean a fost audiat și în dosarul Elenei Udrea privind mita pentru un contract al Hidroelectrica, pe care ar fi primit-o de la afaceristul Bogdan Buzăianu. La începutul anului 2012, Udrea ar fi primit de la Buzăianu, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

 

Despăgubirile ANRP, un lanț al slăbiciunilor politice

 

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată în decembrie 2014. Potrivit DNA, între beneficiarii prejudiciului de peste 60 milioane euro se află Dorin Cocoș (inculpat în dosarul „Microsoft” pentru mită de 9.000.000 euro), fiul acestuia, Alin Cocoș și fosta soție, Elena Udrea.

 

De asemenea, și fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost trimis în judecată, în 9 aprilie, alături de fostul deputat UDMR, Marko Attila-Gabor (în lipsă) şi fostul deputat PNL Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, acuzaţi fiind de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

 

Horia Georgescu este acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada 2008-2009, Comisia pentru Stabilirea Depăgubirilor, din care făcea parte, a aprobat trei dosare în care despăgubirile acordate fuseseră supralicitate, conform experților evaluatori, la suma de aproape 130 milioane euro. Și omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată, alături de Ingrid Zaarour, la data faptei preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor într-un dosarul despăgubirilor ANRP.

Procurorii arată că  Zaarour Ingrid,  Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin,  Zaharia Lefter Constantin,  Marko Attila Gabor  şi Nicolescu (Fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de inculpatul Hanu Alexandru Florin. În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Simu Horia a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22