Nivelul de alerta al Bruxelles-ului a fost redus de la 4 (iminent si grav) la 3 (posibil)

Iulian Popescu | 26.11.2015

Nivelul de alertă teroristă pentru Bruxelles a fost coborât joi, de la 4 (nivelul maxim) la 3, după ultima evaluare a riscurirlor făcută de Organismul de Coordonare pentru Analiza Amenințării (OCAM) din Belgia.

Pe aceeași temă

 

După aproape o săptămână, nivelul de alertă al capitalei Belgiei a coborât de la maximum (care corespunde unei amenințări iminente și foarte grave), la gradul existent în restul țării (3, corespunzător unui risc posibil și probabil).

 

În continuare, va fi vizată mai ales securitatea pe transporturile în comun, în centrele comerciale și alte spații publice cu afluență mare de oameni.

 

„Caracterul urgent al amenințării s-a redus treptat. OCAM a luat decizia de coborâre a nivelului de alertă antiteroristă în mod absolut independent, pe baza elementelor provenite de la serviciile abilitate. Este o decizie bună și un semnal important că ne puteam îndrepta gradual spre normalizarea situației, chiar dacă nivelul 3 caracterizează o situație anormală”, a subliniat ministrul belgian al economiei Kris Peeters, la sosirea la reuniunea Consiliului Național de Securitate.

 

Alerta a fost crescută la o săptămână de la atacurile de la Paris comise pe 13 noiembrie de militanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) și soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți, capitala belgiană a fost plasată sub nivelul 4 de alertă antiteroristă.

 

***

 

***

 

Nivelul de alertă teroristă pentru orașul Bruxelles a fost ridcat la maximum sâmbătă, din cauza unei "amenințări serioase și iminente", poliția și soldații aduși în Capitala Belgiei căutându-l pe Salah Abdeslam, unul dintre teroriștii implicați în atacurile de la Paris.

 

Acesta, având asupra sa o centură cu explozibili rămasă nedetonată după atentatele de pe 13 noiembrie, a reușit să iasă din Franța și ar fi fost văzut în cartierul Molenbeek din Bruxelles.


Informatia este in concordanta cu o declaratie anterioara a avocatei celui care l-a ajutat pe terorist sa ajunga in Bruxelles: "Potrivit ultimelor declaratii ale clientului meu, Salah ar fi foarte enervat si ar putea fi pregatit sa se arunce in aer", a declarat avocata Carine Couquelet, citata de presa belgiana.

 

 

Politia belgiana a arestat 16 persoane in noaptea de duminica spre luni, la capatul unei operatiuni antiteroriste de 5 ore desfasurata in mai multe zone din Bruxelles. Printre cei arestati nu se afla insa si Salah Abdeslam, suspect-cheie in atacurile din 13 noiembrie de la Paris, cautat de 9 zile, anunta Reuters. Nivelul alertei a fost ridicat de la 3 la 4, foarte grav, iar circulatia metroului bruxellez a fost sistata, anunta Hotnews.


Autoritatile au cerut populatiei sa evite "locurile cu concentrare masiva de persoane", citand "concertele, marile evenimente, garile si aeroporturile, transportul in comun", precum si zonele comerciale foarte frecventate.

 

CITEȘTE ȘI: Bruxelles: Alarma ramane la nivel maxim, scolile si metroul se deschid miercuri

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22