Ciolos despre posibilul plagiat al lui Toba:Nimeni nu trece peste criteriul de integritate

Iulian Popescu | 26.11.2015

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi seară, la Realitatea Tv, că el este cel care i-a propus lui Vasile Dîncu să intre în Guvern, la jumătatea lui septembrie va prezenta în Parlament măsuri sectoriale, iar pentru redevențe va fi nevoie de o largă dezbatere publică.

Pe aceeași temă

 

Întrebat când a aflat că va fi premier, Dacian Cioloș a răspuns:

"Am aflat că ar fi posibil să fiu cu două zile înainte de nominalizarea oficială. Domnul președinte m-a sunat și mi-a spus că sunt una din opțiunile pe care le are în vedere și să încep să mă gândesc un la program de guvernare și o echipă. Înainte de nominalizare m-a invitat printr-o discuție ca să intrăm mai în detaliu. Eram acasă. Sigur, o surpriză, în primul rând pentru că, sincer, nu eram pregătit pentru această poziție. Am mai avut discuții cu el în prealabil și i-am zis că, la solicitarea dânsului, aș fi disponibil pentru implicarea într-un viitor proiect guvernamental, dar fără să discutăm pe această poziție. Mi-a spus că aș fi putut contribui la câteva lucruri, mai ales legate de politicile europene, dar nu mă gândeam atunci la această poziție".

 

Despre numirea lui Dîncu la Ministerul Dezvoltării (preluare Hotnews):

  • Lui Vasile Dancu eu i-am propus sa vina in Guvern.
  • Am avut anterior multe discutii cu Vasile Dancu si am inceput sa discutam fara sa avem un proiect, despre ceea ce credem ca ar putea fi facut.
  • In momentul in care mi s-a propus sa fiu premier, mi-a venit cumva natural sa ii cer sa lucram impreuna.
  • Am avut si o disutie clara cu dumnealui cand i-am propus, sa fie clar ca nu vine in calitate de un reprezentant al unui partid, ci este membru al echipei.

Despre reforma administrației:

  • Pentru secretar de stat am cerut fiecarui ministru sa isi faca propria evaluare in minister si sa vina in perioada urmatoare sa imi spuna ce are de gand cu fiecare secretar de stat. Acolo unde oamenii nu au performat, vor pleca. Ministrii s-au angajat la un anumit program de guvernare si mi-e clar ca trebuie s aisi faca propria echipa.
  • Nu vreau sa dam semnalul ca ii dam afara pe ai lor ca sa ii punem pe ai nostri. Noi nu ii avem pe "ai nostri". Vin cu ideea de a creste performanta administratiei.
  • Avem ca obiectiv reforma administratiei si vor fi implementati anumiti pasi pe baza legislatiei, anumiti pasi in functie de performanta, dar mai intai trebuie sa vedem nivelul de performanta al acestor oameni.
  • Evaluarea va fi facuta de catre sefii ierarhici, in functie de obiective.
  • Ei vor fi evaluati periodic. Acolo unde se performeaza se merge mai departe.
  • Cred ca putem folosi acest moment sa venim cu un proiect de reforma al administratiei bazat pe performanta, transparenta, eficienta si sa stabilim o limita clara pana la care mentinem functia publica obiectiva, si peste care avem criterii si competente de administratie, dar si o decizie politica transparenta. Ne putem gandi si la un astfel de sistem.
  • In momentul in care vom veni cu planul de masuri sectoriale pt Perlamanet - jumatatea lui decembrie- vom vedea care sunt proiectele pe care le ontinuam ca au coerenta, cele la care renuntam, si proiectele noi cu care venim noi. Atunci vom avea o imagine mai clara.
  • Dn punct de vedere al reformei administratiei, am fost suprins sa constat ca nu trebuie sa o luam de la zero. Sunt vreo 8-9 ministere in care s-a lucrat punctual.
  • Din ce observam nu a existat pana acum vointa politica pentru un proiect de reforma.

(preluare Hotnews)

 

Despre fondurile europene:

  • Am constatat ca inca lipseste o coerenta si o predictibilitate pe termen mediu in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene. Ne-am concentart pe absorbtie, si mai putin pe coerenta. Am luat-o cu heirupul.
  • Din pacate, construim viitorul pe neanjusurile trecutului si tot timpul suntem pe urgenta.
  • Nu suntem pregatiti pentru perioada 2014-2020. Va trebui ca managerii sa aiba o viziune cara asupra a ceea ce vor sa faca cu privire la urmatoarea perioada 2014-2020.

 

Despre masterplanul de transporturi

 

  •  La Sibiu-Orastie si celelalte proiecte unde lucrarile au fost finalizate, trebuie sa ne uitam la calitatea lurarilor si felul in care s-a lucrat, si sa corectam unde este cazul.
  •  Am cerut ministrului Transporturilor sa vina in cel mult 10 zile cu o analiza a CNADNR si a altor institutii din domeniu sa vedem cu ce lucram.
  •  Clar sunt niste probleme de management cand vine vorba de implementarea acestor proiecte.
  •  Riscam sa avem o problema nu doar de calitate dar si de credibilitatea in fata autoritatilor europene si a partenerilor care vor sa investeasca.
  •  Obiectivul nostru este sa continuam pe baza proprietatilor din masterplan dar si adaugam proiecte precum continuarea procedurilor la autostrada Pitesti-Sibiu, Comarnic-Busteni, legatura dintre Transilvania si Moldova, pe centura Bucurestiului etc.
  •  La magistralele de metrou exista si acolo posibilitatea sa finalizam anumite proiecte.

   

Despre bugetul pe 2016

 

  •    Eu nu privesc spre trecut ci spre viitor. daca dl Basescu se refera la masuri propuse de dl ponta si aprobate cu majoritate de Parlament, le aplicam. Toate masurile din codul Fiscal, cu mici exceptii, toate au fost discutate la partenerii, discutate la nivel politic, si le vom implementa. Nu vrem sa pornim un razboi. ele sunt in lege, daca nu le aplicam incalcam legea
  •    Stim ca va fi dificil de tinut in frau acest buget.
  •    Mergem pe doua directii: Sa incercam sa crestem calitatea investitiilor publice, dar sper ca masurile din Codul Fiscal sa incurajeze mediul de afaceri sa investeasca.
  •    Limita de deficit, obiectivul pe care ni-l stabilim in propunerea de buget, este sa fie sub 3%.
  •    Calculele sunt foarte stramte dar ne asumam.
  •    Legat de cei 10% (in plus la salariile bugetare), aici ce ar fi putut sa faca Guvernul. nu stiu ce marja ar fi avut guvernul sa nu aplice o lege a Parlamentului.
  •    Vrem sa legam legea salarizarii de reforma administratiei. Numai asa am putea sa avem o coerenta si o credibilitatea a procesului de reforma a administratiei.
  •    Eu nu am un obiectiv politic personal. Nu intentionez sa mentin guvernul pe mai mult de un an. Eu am primit un mandat din partea presedintelui si incercam sa ne facem treaba transparent, obiectiv si clar cu partidele politice.
  •    Nu vom accepta cu orice pret modificari ale bugetului.

 

Despre suspiciunea ca ministrul Petre Toba si-a plagiat teza de doctorat

 

Intrebat, la Realitatea TV, cum va solutiona cazul ministrului de Interne daca se vor confirma suspiciunile de plagiat, Ciolos a dat de inteles ca l-ar putea demite:

"Criteriul de integritate ramane primordial, peste el nu poate trece nimeni, nici macar primul-ministru. Acest criteriu se aplica de la prim-ministru in jos", a precizat Dacian Ciolos.

 

Potrivit jurnalistei Emilia Sercan, Petre Toba ar fi copiat din diverse lucrari peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei sale de doctorat.

 

Ministrul de Interne, Petre Toba, a solicitat joi dupa amiaza analizarea lucrarii sale de doctorat, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica, Tudor Prisacaru.

 

Despre secretarii de stat

 

Premierul Dacian Ciolos le-a solicitat ministrilor sa faca evaluari in privinta secretarilor de stat iar cei care nu au performat sau nu au viziuni compatibile cu ale ministrilor vor fi schimbati din functie.

 

"Pentru secretari de stat am cerut fiecarui ministru sa isi faca o evaluare in minister si sa vina sa imi spuna in perioada urmatoare ce are de gand cu fiecare post de secretar de stat si cu fiecare om de acolo. Si abordarea pe care vreau sa o am este aceasta: una profesionista, si nu una politica. Acolo unde oamenii nu au performat sau nu sunt compatibili cu viziunea ministrului si cu obiectivele si cu proiectele lui, vor pleca si au inceput deja sa plece unii, pentru ca ministrii se angajeaza la un anumit program de guvernare si pentru mine e clar ca ei trebuie sa isi faca echipa la nivel de minister", a afirmat Ciolos la Realitatea TV, citat de ziare.com.

 

Despre acuzația lui Traian Băsescu:

 

"Eu nu privesc spre trecut, ci spre viitor. Dacă domnul Băsescu se referă la măsuri propuse de domnul Ponta şi aprobate cu majoritate de Parlament, le aplicăm.

Toate măsurile din Codul Fiscal, cu mici excepţii, toate au fost discutate la partenerii, discutate la nivel politic, şi le vom implementa. Nu vrem să pornim un război. Ele sunt în lege. Dacă nu le aplicăm încălcăm legea. Ştim că va fi dificil de ţinut în frâu acest buget", a spus Dacian Cioloș la Realitatea TV.

 

Băsescu declara, marţi seară, la România TV, că prin deciziile luate, pe plan fiscal şi bugetar, inclusiv majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, Guvernul Cioloş nu face decât să continue politicile Guvernului Ponta.

 

Fostul preşedinte a arătat că, dacă ar fi în locul lui Cioloş, şi-ar da demisia din funcţia de premier. "Ce s-a întâmplat arată ca tehnocraţii nu au capacitatea de a rămâne tehnocraţi când execută dispoziţii politice. Au fost tehnocraţi până în faţa bugetului", spunea Băsescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22