Presedintele Eurogrup: Daca UE nu isi apara granitele externe, un grup de state o va face

Paul Cristescu | 27.11.2015

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, că un mic grup de state sunt decise să îşi apere graniţele, dacă UE nu îşi protejează mai bine frontierele externe.

Pe aceeași temă

 

Dijsselbloem a mai afirmat că e greu de crezut că spaţiul Schengen va supravieţui în actuala sa formă, menţionând însă că nu doreşte crearea unui "mini-Schengen", scrie AFP, conform Hotnews.

 

"Nu putem mentine in timp statul nostru social daca afluxul de refugiati continua asa. Daca Uniunea Europeana nu isi apara mai bine granitele externe, atunci un mic grup de state o va face", a afirmat Dijsselbloem,

 

Presedintele grupului care reuneste ministrii de Finante din zona euro nu doreste "intr-adevar" crearea unui astfel de "mini-Schengen" care sa limiteze libertatea de circulatie la cateva state, in locul celor 26 de membre ale zonei Schengen din prezent. "Nu este fara nicio indoiala solutia buna. (...) O astfel de dezvoltare ar avea consecinte economice si politice negative pentru noi toti. Ar fi mai bine daca cele 28 de tari europene ar ajuta Grecia sa isi apere granitele", a afirmat Dijsselbloem.
 

Dar oficialul european nu se declara foarte optimist in ceea ce priveste supravietuirea spatiului Schengen in forma actuala."Mai multe tari platesc mai scump factura crizei migratorii pentru ca primesc mai multi imigranti. Este vorba de Suedia, Germania, Austria, Belgia si Olanda. Suntem in aceeasi situatie, de asta dorim sa colaboram cat mai strans posibil", a spus Dijsselbloem, intr-un editorial publicat in cotidianul belgian L'Echo.

 

Context

 

Conform unor informaţii apărute în presă acum o săptămână, Olanda ar lua în calcul posibilitatea formării unui "mini-Schengen," pe fondul pericolului atentatelor teroriste. Olanda ar fi initiat o dezbatere pe plan intern pe tema formarii unui "mini-Schengen," care ar urma să cuprinda Austria, Germania, Belgia, Luxemburg si Olanda. Aceasta idee ar fi fost propusă deja si altor state ale UE.


O purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a anuntat ca nu s-a primit nicio propunere oficiala privind crearea unei zone "mini-Schengen" in interiorul actualului spatiu de libera circulatie.
 

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat ca omologul sau olandez i-a mentionat aceasta idee, dar ca Germania nu a fost entuziasmata. "Scopul nostru politic trebuie sa fie acela ca zona Schengen sa functioneze ca intreg", a spus el. "Orice altceva ar fi doar consideratii suplimentare", a adaugat ministrul german.
 

Aceasta "zona mini-Schengen" presupune de asemenea infiintarea unor tabere de tranzit pentru migranti in afara frontierelor tarilor care fac parte din ea, potrivit unui articol publicat de ziarul olandez De Telegraaf.
 

Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a confirmat partial aceste informatii pentru ziar, dar a precizat ca sunt luate in considerare si alte masuri."Olanda si alte state discuta despre multe solutii diferite", a declarat purtatoarea de cuvant Janet Takens de la Ministerul de Justitie, care supervizeaza politica privind migratia. "Discutam cu tari ce au acelasi punct de vedere in mod regulat", a mai precizat ea, fara a oferi alte detalii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22