Nariskin: Multumesc Parlamentului Romaniei ca nu a ascultat sfaturile Bruxelles-ului

Iulian Popescu | 28.11.2015

Preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei, Serghei Narîşkin,care se află la București deși figurează pe lista UE cu interdicții, a declarat vineri seara că doborârea avionului rusesc Su-24 de către Turcia reprezintă "o crimă intenționată" ce va primi un răspuns militar.

Pe aceeași temă

 

Serghei Narîşkin a mulțumit într-un interviu acordat Digi24 că România se dovedește altfel decât alte state membre care nu le-au permis rușilor aflați pe lista de sancțiuni să intre pe teritoriul lor : „Eu mulţumesc autorităţilor şi guvernului, parlamentului României, pentru faptul că au luat singuri această decizie şi nu au ascultat sfaturile Bruxelles-ului. Şi astfel, conducerea politică arată că este altfel, în sensul bun, decât conducerea celorlalte ţări. Poate că ştiţi şi cazul Finlandei, când cinci membri ai delegaţiei parlamentare din Rusia nu au fost primiţi în ţară şi guvernul finlandez nu a acordat vizele pentru a participa la Adunarea Generală a OSCE”.

 

„Doborîrea avionului de către Turcia este o crimă intenționată”

 

"Este o crimă, este o faptă criminală din partea conducerii Turciei, este o crimă intenţionată îndreptată spre militarii noştri şi această faptă trebuie să fie pedepsită. Cunoaştem numele celor care au făcut această faptă, ele trebuie anunţate şi după aceea oamenii trebuie să fie judecaţi", a afirmat Narîşkin, în cadrul unui interviu acordat postului Digi 24.

 

Federaţia Rusă va reacţiona şi economic împotriva Turciei, gestul Ankarei a produs "un prejudiciu ireparabil" relaţiilor dintre cele două state:

"Ceea ce a făcut conducerea politică a Turciei, ea trebuie să fie conştientă că prin uciderea a doi militari ruşi a adus un prejudiciu mare relaţiilor ruso-turce şi consider că acest lucru nu este în interesul poporului turc, pentru că noi am avut şi avem relaţii foarte bune de prietenie între popoarele noastre. În ultimii 10 ani nivelul dezvoltării relaţiilor economice, culturale şi umanitare dintre ţările noastre a fost unul înalt şi am făcut împreună foarte multe lucruri şi mai avem şi acum perspective comune. Dar această lovitură a guvernului turc a produs un prejudiciu ireparabil şi noi nu ştim acum cât timp va dura reluarea şi revenirea relaţiilor noastre", a arătat Seghei Narîşkin, citat de Digi24.

 

Întrebat ce probe poate oferi Moscova, în afară de mărturia pilotului supravieţuitor, că avionul nu pătrunsese în spaţiul aerian turcesc, Narîşkin a răspuns că există "surse obiective de control" care arată că aparatul rusesc se întorcea la bază prin spaţiul aerian sirian.

 

***

 

Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei ruse, aflat pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE, a ajuns vineri la Bucureşti pentru a participa la a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre, eveniment găzduit de Senatul României.

 

In timpul alocutiunii oficialului rus din Senatul Romaniei reprezentantii Ucrainei la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra au protestat. Calin Popescu Tariceanu le-a cerut reprezentantilor Ucrainei sa ia loc, dar acestia nu au dat curs invitatiei. Pe o pancarta afisata de acestia se putea citi: "2008 Georgia. 2014 Ucraina. Who's next. Putin stop", transmite Hotnews.

 

Ministerul Afacerilor Externe arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE. MAE precizează că acordul încheiat de România, Federaţia Rusă şi alte state din jurul Mării Negre primează în faţa deciziei UE de a interzice unor oficiali ruşi să mai păşească pe teritoriul UE ca urmare a anexării Crimeei.

 

CITEȘTE ȘI: Proteste in Senatul Romaniei, in timpul alocutiunii unui oficial rus cu interdicţie în UE

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22