Pe aceeași temă
PNL urmeaza sa fixeze pe 11 decembrie la Consiliul National al partidului criterii de integritate si competenta pentru candidatii la alegeri. PNL este supus in aceasta perioada unui audit intern realizat de o firma de specialitate, care sa le indice cum si cine trebuie reformat in partid. Aceste criterii vor folosi şi la îndepărtarea din prima linie a partidului a personajelor controversate sau care au deschise dosare penale. Vizaţi ar fi Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, potrivit unor surse citate de presa.
Actuala conducere bicefală a organizaţiilor locale ar urma sa fie inlocuita, iar postul de lider unic va reveni candidaţilor la postul de primar, scrie Digi 24.
Noile criterii de integritate pentru viitorii candidaţi, prevad ca primarii PNL care îşi doresc un nou mandat să-şi concedieze rudele de până la gradul al doilea angajate în primării.
„Să nu aibă contracte firma la care sunt acționari cu primăria, consiliul județean la care candidează sau chiar instituții subordonate. Dacă au fost nereguli, neconcordanțe sau ilegalități în declarația de avere, să nu fi fost ofițer acoperit, colaborator sau informator al securității”, spune Ludovic Orban, prim-vicepreședinte PNL.
"Odata ce vor fi adoptate de Consiliul National PNL, ca parte integranta din Statut, ele vor deveni obligatorii pentru toti membrii PNL care vor sa candideze la alegeri. Criteriile de integritate opentru membrii PNL care vor candida la alegeri vor viza si alte lucruri, in afara situatiilor prevazute de statut. Echipa formata din Cristina Traila, Adriana Saftoiu, Mihai Voicu, Ionut Stroe si cu mine am avut deja o prima discutie, am facut o evaluare a posibilelor criterii de integritate pe care ar trebui sa le aplicam," a explicat Orban, citat de HotNews.
"In mod evident, deciziile vor apartine conducerilor judetene in evaluarea dosarelor de candidatura, iar daca vom avea informatii ca in anumite judete nu se respecta aceste criterii vom interveni si de la nivelul conducerii centrale. Chiar vom veni cu un set de criterii care sa fie o garantie privind integritatea candidatilor nostri in alegeri", a declarat el.
Orban spune că va la criteriile de integritate va fi figura şi plagiatul în obținerea diplomelor universitare sau a doctoratului.
"Fiti convinsi ca vom face o verificare atenta. Repet, stiu ca cel putin noi care suntem in echipa care elaboreaza aceste criterii vom deveni antipatici, dar suntem in ceasul al doisprezecelea si PNL trebuie sa dea un semnal clar ca nu mai este dispus sa sustina in functii publice oameni care au savarsit fapte de coruptie, care se afla in cercetare penala sau care de-a lungul timpului au savarsit fapte care nu sunt in concordanta cu morala publica" a declarat Orban.
Conducerea centrală se aşteaptă ca noile reguli să nu fie pe placul multora,dar dă asigurări că vor fi aplicate fără discriminare.
„Odată ce vom avea adoptate astfel de criterii, se vor aplica fără excepţie. Sunt eliminatorii şi nu sunt legate de popularitatea sau de lipsa de popularitate a unui candidat”, spune Mihai Voicu, vicepreședinte PNL.
Purtatorul de cuvant al partidului, Ionut Stroe, sustine ca respecivele criterii vor fi aplicate atit pentru alegerile locale, cit si pentru cele parlamentare si ca vor viza intregul partid.
"S-ar putea sa fie dureros acest proces de selectionare si de desemnare a viitoarei oferte politice a PNL la nivel local. In mod obiectiv, criteriile se aplica pentru tot partidul, nu doar pentru cei in plan local. Am subliniat nevoia de a avea aceste criterii atat pentru alegerile locale, cat si pentru alegerile parlamentare', a aratat Stroe.
El a precizat ca aceste criterii, care se afla in lucru, se vor completa cu rezultatele sondajelor interne privind desemnarea candidatilor PNL.
Potrivit lui Stroe, oferta PNL de anul viitor nu va contine nicio persoana asupra careia sa planeze dubii legate de integritate.
Conform unor surse liberale, ar urma şi să fie retraşi din prima linie foştii componenţi ai guvernelor Boc, secretarul general al vechiul PNL, Marian Petrache, sau prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu.