Crinuta Dumitrean si alte 6 persoane, arestate in dosarul ANRP 4. Decizia nu e definitiva

Iulian Popescu | 28.11.2015

Crinuța Dumitrean, fost președinte a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, omul de afaceri Mihai Rotaru și alte cinci persoane cuzate în cel de-al patrulea dosar cu despăgubiri ANRP au fost arestați preventtiv sâmbătă.

Pe aceeași temă

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile și pe numele a cinci foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP: respectiv Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, precum și pe numele evaluatorului Sergiu Negurici.

 

Decizia nu este definitivă.

 

În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputaților Cătălin Teodorescu, acuzat de abuz în serviciu, și Ioan Oltean, acuzat de trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu.

 

Potrivit DNA, pe data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alți membri ai Comisie pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuța Dumitrean — președinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafață de aproape 62.000 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

 

Procurorii susțin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

 

"Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță", au constatat anchetatorii.

 

DNA susține că deputatul Ioan Oltean și-a exercitat influența asupra șefei ANRP Crinuța Dumitrean, pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru.

 

În schimbul ajutorului acordat, Mihai Rotaru i-a dat lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro, în incinta unei biserici din Chitila.

 

***

 

DNA arată, în referatul legat de despăgubirile de la ANRP în care deputatul PNL Ioan Oltean este acuzat de trafic de influenţă, că acesta avea statutul unui şef în raport cu președinta comisiei de despăgubiri Crinuţa Dumitrean. Oltean ar fi luat o spaga de 600.000 euro intr-o biserica din Chitila.

 

Procurorii DNA arată că Oltean ar fi făcut trafic de influenţă la ANRP în favoarea afaceristului Mihai Rotaru, pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei ( 25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase, arată DNA într-un comunicat citat de România Libera.

 

Oltean, ca un sef al Crinutei Dumitrean

 

Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta. Deputatul Oltean Ioan nu avea atribuţii funcţionale ori de demnitate publică, nici măcar tangente cu activitatea ANRP, numirea membrilor CCSD, inclusiv a preşedintelui ANRP fiind în competenţa primului ministru.

 

În plus, analizând portalul Camerei Deputaţilor rezultă că Oltean Ioan are activitate în comisii permanente din domeniul administrativ local iar iniţiativele sale legislative în domeniul proprietăţii preluate abuziv lipsesc, având activitate parlamentară intensă pe alte domenii. Cu toate acestea, Oltean Ioan era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta, Adăugând şi faptul că, unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale - aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC - doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, se arată în referatul procurorilor anticorupție, conform România Libera.

 

Mită primită în incinta parohiei Chitila

 

DNA mai arată cum Ioan Oltean a primit mita de 600.000 de euro în incinta parohiei din Chitila, explicând că afaceristul Mihai Rotaru a fost cel activ în acest lanț al corupției.  Doar traficul de influenţă exercitat la nivelul preşedintei A.N.R.P. DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA nu ar fi avut aptitudinea să determine obţinerea folosului necuvenit pentru cesionar, deoarece decizia nu aparţinea în exclusivitate acesteia, ci despăgubirea putea fi obţinută numai prin votul, decizia, aprobarea tuturor celor 7 membrii. Aşa fiind, concluzia care rezultă este aceea că actele de abuz şi complicitate, la care s-a adăugat traficul de influenţă, au asigurat cesionarului – cumpărător de influenţă folosul necuvenit. Împrejurările în care au fost comise faptele de abuz şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu soluţionarea dosarului de despăgubire nr. 46076/CC aflat pe rolul A.N.R.P.: Premisa desfăşurării activităţii infracţionale de abuz şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, o constituie iniţiativa complicelui, ROTARU MIHAI, care a fost cel activ în acest lanţ al corupţiei, în care interesul său şi al intermediarului, OLTEAN IOAN, coroborat cu acceptarea rezultatului păgubitor pentru bugetul public de către funcţionarii decidenţi, prin încălcarea dispoziţiilor legale obligatorii, realizează elementele materiale ale laturii obiective a acestor infracţiuni”, arată DNA. 

Oltean si-a demisia din conducerea PNL, iar retinerea si arestarea acestuia vor fi votate saptamina viitoare de Comisia juridica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22