Marsuri in toata lumea, o zi inainte de inceperea summitului privind schimbarile climatice

Iulian Popescu | 29.11.2015

Milioane de persoane sunt așteptate să participe duminică în toată lumea la marșuri la care se cere impunerea urgentă a unor măsuri de creștere a utilizării energiei regenerabile pentru a opri schimbările climatice. Protestele au loc o zi înaintea summitul COP21 de la Paris.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Peste 570.000 de persoane au participat la 2.300 de manifestații pentru climă, la sfârșitul săptămânii, în întreaga lume, potrivit primelor estimări furnizate duminică de unul dintre organizatori ong-ul Avaaz, în ajunul summitului privind schimbările climatice de la Paris, relatează Agerpres.

 

UPDATE: Președintele francez François Hollande a criticat acțiunea 'scandaloasă' a unor 'elemente perturbatoare' care au provocat incidente duminică la Paris, unde are loc Conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21),scrie Agerpres.

 

UPDATE: Polițiștii francezi au reținut duminică 208 persoane, dintre care 174 a fost plasate în arest, după manifstația marcată de violențe dinn Piața Republicii,  Paris.

 

***

 

Marșuri au avut sau au loc pe tog globul, la Sydney, Seattle, Hong Kong, Londra, Sao Paolo, în mai multe orașe din Australia etc.

 

 

Ei îndeamnă liderii lumii care se reunesc la COP21, în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, să adopte un acord care să conducă la o diminuare a emisiilor poluante şi să ajute ţările sărace să facă faţă provocărilor cu care se confruntă din cauza încălzirii globale.

 

 

Recordul pare să se fi înregistrat la Londra, unde au ieșit pe străzi cel puțin 50.000 de persoane.

 

 

 

La Madrid au participat aproximativ 20.000 de persoane:

 

 

În Paris, demonstrația a fost interzisă din motive de securitate, dar câteva mii de persoane au format un lanț uman de-a lungul bulevardului Voltaire, între Oberkampf şi Nation.

 

Ei au scandat “Mai cald decât clima“.

 

La un moment dat au început incidentele, ciocnirile între forțele de  ordine și o parte dintre protestatari, membri ai unor grupări anarhiste (aproximativ 500 de persoane, potrivit The Guardian).

 

Activiștii pe mediu s-au retras i-ar poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva membrilor grupărilor anarhiste.

 

 

În Place de la Republique, francezii (care nu au voie să demonstreze, din motive de securitate) au lăsat perechi de încălțăminte, pentru a-și arăta solidaritatea cu cei care participă la marșurile organizate în toată lumea.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22