Iohannis, dupa summitul de la Bruxelles: Romania sustine avansarea aderarii Turciei la UE

Iulian Popescu | 29.11.2015

Președintele Klaus Iohannis, care a participat duminică, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană-Turcia, a declarat că Ankara are un rol cheie în soluționarea crizei migratorii și a subliniat că România susține avansarea procesului de aderare a acestei țări la UE.

Pe aceeași temă

 

În intervenția sa la summit, șeful statului și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relațiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obținerea de rezultate concrete, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

"Șeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deține Turcia în soluționarea actualei crize migratorii", se arată în sursa citată, în care se precizează că a fost subliniată necesitatea unei acțiuni în comun a Uniunii Europene și a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraționist.

 

În acest sens, președintele Klaus Iohannis a menționat că sprijină demersurile comunității internaționale în vederea identificării unei soluții politice pentru conflictul din Siria.

 

"Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România susține avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menționând parteneriatul strategic dintre cele două țări. De asemenea, s-a pronunțat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligațiilor asumate în acest sens", se arată în comunicat.

 

Acord UE - Turcia

 

Liderii europeni și Turcia au ajuns duminică la un acord privind criza imigranților:  UE oferă 3 miliarde de euro și accelerarea procesului de aderare în schimbul opririi fluxului de imigranți.

 

Cele două părți au decis să activeze "un plan comun de acțiune" pentru a stăvili afluxul de refugiați și "a dinamiza din nou" negocierile în vederea aderării Turciei la Uniunea Europeană, au declarat lideri ai Uniunii și premierul turc, Ahmet Davutoglu, în cursul unei conferințe de presă.

 

Trei miliarde de euro

 

"Vom majora ajutorul pe care îl acordăm refugiaților sirieni din Turcia prin intermediul unui fond nou în valoare de trei miliarde de euro", a explicat Donald Tusk, organizatorul acestui summit inedit între Turcia și cei 28 de șefi de stat sau de guvern europeni.

 

"Vom controla foarte precis utilizarea celor trei miliarde de euro", a promis, pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Planul comun de acțiune "activat" cu Turcia "pune în aplicare un plan clar pentru restabilirea rapidă a ordinii la granița noastră", și-a exprimat mulțumirea Donald Tusk, dând asigurări în același timp că UE "nu așteaptă din partea nimănui să îi păzească frontierele" în locul său.

 

În schimb, "procesul de aderare (a Turciei) trebuie să fie dinamizat din nou", a adăugat el, confirmând că va fi deschis capitolul 17 al negocierilor de aderare (politici economice și monetare).

 

Acest summit "nu ne va face să uităm divergențele care există în continuare cu Turcia privind drepturile omului sau libertatea presei, însă vom reveni la acestea", a atras atenția Jean-Claude Juncker.

 

Davutoglu: O zi istorică

 

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a salutat "o zi istorică". "Sunt bucuros să văd că toți colegii mei din Europa sunt de acord cu faptul că Turcia și UE au același destin", a declarat el la finalul summitului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22