Ankara nu va cere scuze Rusiei pentru avionul doborat, spune premierul Davutoglu

Tudor Despina | 30.11.2015

Turcia nu va prezenta scuze Moscovei pentru doborarea avionului de lupta rus la granita cu Siria, a spus luni premierul Ahmet Davutoglu.

Pe aceeași temă

 

Mai mult, seful Executivului de la Ankara a cerut Rusiei sa reconsidere sanctiunile economice adoptate ca raspuns la incidentul militar de saptamana trecuta. “Niciun premier turc, niciun presedinte, nicio autoritate nu se va scuza”, a spus Davutoglu in urma unei intalniri cu secretarul general al NATO, la Bruxelles, potrivit AFP citata de Agerpes.

 

Niciun stat nu ne poate pretinde scuze, pentru ca nu ne-am facut decat datoria”, anume “protejarea spatiului nostru aerian si a frontierei noastre”, a continuat Davutoglu. El si-a manifestat speranta ca Moscova “va reconsidera” sanctiunile economice activate impotriva Ankarei, intrucat acestea “contravin intereselor ambelor parti”.

 

Turcii se declara pregatiti sa discute diplomatic dar si la nivel militar cu rusii, a subliniat premierul turc, aratand ca Ankara nu are intentia de a escalada situatia. Presedintii rus si turc, Putin si Erdogan, nu vor avea nicio intalnire in marja Conferintei internationale privind schimbarile climatic (COP21) care are loc la Paris, in ciuda faptului ca Ankara a facut o solicitare in acest sens.

 

Turcii predau soldatul doborat din aer

 

Tot luni, Turcia a predat catre autoritatile ruse trupul neinsufletit al unuia dintre cei doi piloti din Suhoiul doborat saptamana trecuta la granita cu Siria. Cei doi piloti au reusit sa se catapulteze, insa unul dintre ei a fost ucis de focurile de arma lansate de rebelii sirieni din acea zona. Celalalt pilot rus a fost salvat de o misiune de commando a trupelor ruse si siriene.

 

Reamintim ca avionul de lupta Suhoi-24 a fost doborat de aeronavele F-16 ale turcilor la granita cu Siria. Ankara sustine ca avionul penetrase spatiul aerian al tarii si nu a raspuns la mai multe somatii lansate de armata. De cealalta parte, Moscova respinge varianta Ankarei si spune ca aeronava nu a intrat niciodata in spatiul turcilor si ca nu ar fi primit niciun mesaj inainte sa fie doborat.

 

Incidentul tensioneaza si mai mult regiunea, ambele state reactionant in context. Moscova a decis sa reintroduca obligativitatea vizelor pentru cetatenii turci, dar si sanctiuni economice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22