Preşedintele Iohannis: Evenimentele tragice au scos la iveala o dorinţă de schimbare

Paul Cristescu | 01.12.2015

Klaus Iohannis, preşedintele României, a afirmat astăzi, în discursul pe care l-a susţinut cu ocazia zilei nationale a României, că tara noastră începe să aibă o conştiinţă democratică bine înrădăcinată care o va ajuta să-şi ducă mai departe dorinţa de schimbare.

Pe aceeași temă

 

CITITI discursul preşedintelui Iohannis: (preluare Hotnews)

 

"Dragi romani, 1 Decembrie reprezinta aniversarea Marii Uniri si sarbatoarea noastra de suflet. 1 Decembrie este ziua in care ne amintim cu gratitudine si solemnitate de trecut, de jertfa inaintasilor nostri care a facut posibila realizarea unui ideal national. 

 

S-au scurs 97 de ani de la infaptuirea Marii Unirii in 1918. In acest rastimp, natiunea romana a fost incercata de provocari, de razboi si dictatura, de tranzitie, de revolta si dezamagire, de criza si austeritate, de nevoia schimbarii si cautarea sperantei. 

 

De fiecare data, natiunea noastra si-a regasit energia interioara, forta si determinarea pentru a-si construi un viitor mai bun, s-a ridicat pentru a implini aspiratia spre unitate si libertate, iar romanii si-au regasit, mereu si mereu, curajul si vocea. 

 

 

1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci si prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care il avem in Europa si in lume, de a fi constienti de noi insine. 

 

Romania se defineste astazi mai activ si cu mai multa hotarare, intr-o regiune complicata, intr-o lume in care si-au facut loc, din pacate, razboiul si amenintarea terorista. Lucrurile s-au schimbat fata de acum 20 sau 10 ani si chiar fata de anul trecut.

 

 Intr-o vreme incerta si imprevizibila, Romania ofera certitudine si predictibilitate - certitudinea democratiei in interior si predictibilitatea parteneriatului in exterior. Putem spune, fara teama de a gresi, ca democratia este astazi un bun national, ca avem deja o constiinta civica democratica puternic inradacinata. 

 

Cei care au trait in vremea dictaturii si au experienta unui trecut marcat de autoritarism stiu sa pretuiasca valorile castigate prin jertfa, iar cei mai tineri dintre noi, nascuti liberi, nu ar mai concepe o altfel de viata decat cea traita in spiritul afirmarii propriilor aspiratii, al dreptului de a vorbi, de a alege, de a contesta si participa. Romania este o democratie pe care cetatenii o fac puternica. 

 

Tara noastra este astazi si un partener credibil pentru aliatii sai din NATO si Uniunea Europeana. Avem aceasta capacitate de a furniza incredere si stabilitate intr-o zona cu tensiuni si riscuri de toate felurile. 

 

Ultimul an a insemnat intarirea statutului de membru al NATO si al Uniunii Europene, pe care l-am asumat ca proiect national, dar si o prezenta constanta a Romaniei in aceasta calitate si o contributie la eforturile comune de a face mai sigura si mai pasnica lumea in care traim. 

 

Pentru aceste motive si nu numai, cred ca este momentul sa redescoperim mandria nationala, dar nu ca pe un slogan prea des si nepotrivit folosit, nu ca pe o eticheta care acopera o lipsa de incredere in noi insine, ci in mod sincer. 

 

Nu in ultimul rand, acest 1 Decembrie este inca un pas spre acel viitor pe care ni-l dorim cu totii si despre care voi vorbi mereu pana cand va deveni realitate - acela al unei Romanii cu adevarat puternice! 

 

Peste trei ani vom sarbatori Centenarul Marii Unirii si vom avea prilejul unui bilant al celor o suta de ani de modernitate. Dar, in acelasi timp, va fi momentul pentru a proiecta urmatoarea suta de ani, pentru a afirma cu tarie ce fel de Romanie vrem sa lasam generatiilor care vin dupa noi. 

 

Cred ca din aceasta viziune pentru urmatorul secol nu vor putea lipsi educatia si cunoasterea, respectul pentru valorile materiale si spirituale, pentru mostenirea culturala si patrimoniu, pentru toate acele lucruri care definesc ingeniozitatea, creativitatea si ambitia acestui popor. 

 

Dragi romani, Am ales anul acesta o celebrare mai putin fastuoasa si mai mult ancorata in realitate, in care onoram simbolurile nationale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor in teatrele de operatiuni militare, in care ne aratam pretuirea fata de cei care promoveaza si intruchipeaza valori in societatea romaneasca si recunoastem profesionalismul si efortul pus in slujba celorlalti. 

 

Stiu ca a fost un an dificil pentru toata lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit cate lucruri inca nu functioneaza, cate lipsuri grave avem in toate sistemele. Dar au scos la iveala si exemple de curaj, daruire si determinare, si mai ales o profunda dorinta de schimbare. 

 

Acestei dorinte de schimbare va trebui sa ii raspundem in anul ce urmeaza cu totii - oameni politici, institutii, partide, societate civila, presa. Putem privi Ziua Nationala din acest an ca pe un nou inceput, in materie de practici, comportamente si mentalitati. Ne place sau nu, politica este cea care da directia unei societati si prin care se exprima interesele oamenilor. 

 

Avem nevoie de un nou inceput in politica. Dar aceasta nu inseamna sa stergem cu buretele lucrurile bune care s-au intamplat, ci sa incercam cu totii o innoire - idei noi, abordari si atitudini noi, oameni noi, pastrand in acelasi timp stabilitatea si echilibrul sistemului politic romanesc. 

 

2016 va putea fi astfel anul in care reconstruim increderea cetatenilor in institutii, in partide, dar si in oamenii care candideaza in numele lor. 

 

Dragi romani, Va indemn sa purtam in suflet ziua de azi ca pe una speciala, in care suntem constienti de ceea ce ne apropie si ne face mai buni, mai uniti, mai solidari! 

 

Sa fim mai generosi cu noi insine si unii cu altii, pentru ca niciodata ura si invrajbirea nu au dus la prosperitate si nu au miscat o societate inainte.

 

Unitatea, solidaritatea si consecventa sunt caile care ne vor duce spre o Romanie cu adevarat puternica in Europa si in lume! 

 

La multi ani, romani, La multi ani, Romania!"

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22