Premierul Dacian Ciolos vrea transparenta crescuta la achizitiile publice

Tudor Despina | 01.12.2015

Procedurile privind achizitiile publice trebuie sa fie derulate mai transparent, a spus marti premierul Dacian Ciolos.

Pe aceeași temă

 

Am vrea ca achizitiile publice sa fie mult mai simple, mai clare si mai transparente. Legislatia nationala se aliniaza la o directiva europeana care prevede niste principii legate de achizitiile publice si am constatat ca noi avem obiceiul sa mai tot adaugam la ceea ce e obligatoriu din punct de vedere european, pentru ca vorbim de fonduri europene. Sigur, aveam o legislatie nationala si aliniam tot timpul legislatia europeana la legislatia nationala in sensul ca mai adaugam niste lucruri”, a spus Ciolos, intr-o emisiune la Europa FM, potrivit Hot News.

 

Seful Executivului i-a cerut sefei de la Fondurile Europene o analiza pentru simplificarea procedurilor in vederea transparentizarii achizitiilor publice.

 

Acum am cerut doamnei ministru Raducu sa vedem in ce masura, pana cand nu lansam noile proiecte in perioada imediat urmatoare, sa simplificam pe cat posibil si sa facem in asa fel incat lucrurile sa fie mult mai clare si mai transparente pentru ca de acolo apareau probleme. (...) As vrea sa folosim experienta pe care am avut-o in perioada 2007-2014 si sa facem achizitii publice pentru a avea proiecte eficiente si nu pentru a conveni unora sau altora care aveau de multe ori alte obiective decat eficienta proiectelor atunci cand aplicau anumite reguli de achizitii publice”, a mai adaugat liderul de la Palatul Victoria.

 

Probleme cu banii europeni

 

Programul Operational Regional pentru perioada 2007-2013 a fost gasit blocat, a anuntat recent premierul Ciolos. Si pe intervalul 2014-2020 sistemul informatic e nefunctional. Precizarile prim-ministrului au fost facute in 20 Noiembrie, in urma unei intalniri cu comisarul european Corina Cretu, Dacian Ciolos subliniind ca nici procedurile de acreditare nu au fost finalizate.

 

La randul sau, comisarul Creţu a spus ca mai sunt doar cateva saptamani pana la 31 decembrie 2015, termenul limita pana la care Comisia Europeana mai accepta facturi pentru a fi decontate. "In aceste saptamani, Romania are nevoie de stabilitate la nivelul autoritatilor de management", a mai spus Cretu.

 

"Intalnirea mi-a fost utila ca sa imi fac o idee mai precisa legat de stadiul in care ne aflam cu finalizarea programului 2007-2013. Am gasit Programul Operational Regional blocat in urma unui audit al Comisiei, dar am inteles ca lucrurile se pot debloca rapid pentru a reincepe platile", a spus Ciolos. Acesta a precizat ca mai sunt cateva saptamani in care pot fi facute plati, astfel incat sa fie reduse, pe cat posibil, din pierderi.

 

Seful Executivului a punctat existenta unor deficiente si pentru perioada de finantare 2014-2020: "Am discutat mult si despre noua perioada 2014-2020, unde la fel sunt inca foarte multe lucruri care nu au fost facute in aceasta faza. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este inca nefunctional, procedurile de acreditare care inca nu sunt finalizate si de indeplinit anumite conditionalitati ex- ante ca sa putem lansa proiectele", a explicat Ciolos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22