Dacian Cioloș e necinstit

Sebastian Lazaroiu 02.12.2015

De același autor

Poate că Cioloș a vrut să pară puternic, pe picioarele lui, fără dependențe politice. Numai că acum exact asta nu se vede, ci mai degrabă contrariul.

 

Am spus-o încă de la învestirea guvernului și pare că timpul îmi dă dreptate, ba chiar eve­nimentele arată mult mai rău decât mi-aș fi ima­ginat. Cioloș trebuia să fie cinstit și să spună exact care este târgul pe care l-a făcut cu partidele politice parlamentare pentru susținerea guvernului. Să spu­nă ce oameni din actualul Ca­binet i-au fost propuși de PSD, PNL și UNPR, să spună ce măsuri luate de fosta gu­ver­nare sunt de neatins, să spu­nă care sunt domeniile ta­bu impuse de sponsorii săi po­litici în actul de guvernare și, în fine, să declare răspicat care sunt oa­me­nii pe care, sub niciun motiv, nu-i poate clinti.

 

Nu e nimeni absurd să nu priceapă că un gu­vern nu poate rezista fără sprijin din par­la­ment. Niciun cetățean rezonabil din țara asta nu crede gogorița cu „guvernul tehnocrat/apolitic“. România nu a avut niciodată un ase­menea guvern după 1989 și nici n-ar avea cum să prindă contur real într-o democrație o asemenea abstracțiune de PR.

 

Faptul că nu a fost trans­pa­rent, că n-a spus lucrurilor pe nume începe să se în­toar­că împotriva lui Cioloș și cred că asta se va întâmpla cu și mai multă violență în pe­ri­oada care urmează. Un com­promis este necompromițător atunci când este public jus­ti­ficat. Atunci când descoperă ulterior un compromis ținut la secret, cetățenii au tot drep­tul să fie revoltați și să ceară socoteală.

 

Dar poate că Cioloș a vrut să pară puternic, pe picioarele lui, fără dependențe politice. Nu­mai că acum exact asta nu se vede, ci mai de­grabă contrariul. Vedem un Cioloș ezitant să-l demită pe chestorul principal Tobă, mi­nis­tru al Internelor, sau să-i ceară să plece lui Ara­fat, eroul care și-a atins limitele în coor­donarea serviciului de urgență.

 

Motivele pentru care nu vrea să ia aceste mă­suri ferme, așa cum sunt invocate, apar ca hilare. Au aceeași natură cu păcălelile din re­per­toriul lui Victor Ponta, maestru al minciunii și manipulării.

 

Pe Tobă vrea să-l trimită la „mașina de spălat doc­torate“ de la Ministerul Educației, cea în­ființată de sinistrul Liviu Pop. Asta în condițiile în care plagiatul poate fi certificat chiar și de un copil de cinci ani, care compară două obi­ecte și constată că sunt similare. Lui Arafat îi cere un plan de reformă a ISU, de parcă Ara­fat a picat acum în sistem și are nevoie de timp să se dezmeticească.

 

Insultând bunul simț al românilor, necinstitul Cioloș își arată și fața disprețuitoare, cea cu ca­re ne-am familiarizat la vechea clasă po­li­ti­că.

 

„Tehnocrații“ Tobă și Arafat au sprijin politic ma­siv, chiar dacă subteran, de la PSD și UNPR, două dintre partidele fără de care Cabinetul Cioloș n-ar exista. Dacă actualul premier ar fi spus asta de la început, n-ar mai fi fost în situația de azi, când trebuie să transpire și să se bâlbâie în fața unor întrebări tranșante.

 

Sunt două tipuri de așteptări față de acest Exe­cutiv. Unele vizează mari reforme în so­cie­ta­te. Sunt nerealiste. E firesc să fie descurajați tot cei care speră că Cioloș va reuși într-un an să genereze schimbări profunde în sectorul sa­ni­tar, administrația publică, educație și do­me­niul electoral. Dar sunt și așteptări care se re­feră la sim­pli­ta­te­a și onestitatea deciziilor și gesturilor pu­bli­ce. Să nu minți, să nu ascunzi, să nu fentezi, să protejezi integritatea ins­ti­tu­ției pe care o conduci. Așa ceva nu e im­po­si­bil. E chiar fe­za­bil. E și o moștenire durabilă pe care o poți lăsa celor care vor veni după tine.

 

Din păcate, ceea ce am văzut zilele acestea e de-a dreptul deprimant. Acest guvern nu doar că nu va lăsa mari realizări în urmă, ce­ea ce putem accepta cu ușurință, dat fiind man­datul limitat, dar nu va lăsa nici trans­pa­rență, nici onestitate, nici practicile europene ale unei bune guvernări.

 

Acest guvern a început cu o minciună și se va afunda tot mai mult în ea, până când nu-l vei mai putea distinge de guvernările an­te­rioare, din cauza cărora oamenii au ieșit în re­petate rânduri revoltați în stradă. Și, cu asta, s-au mai năruit niște speranțe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22