Statul Islamic vrea să demonstreze că pacea este o victorie precară în Occident

Sabina Fati 02.12.2015

De același autor

Timiditatea și ezitarea liderilor euro-atlantici în fața dezvoltării Statului Islamic au întărit această structură și au încurajat terorismul de peste tot. Globalizarea extremismului te­ro­rist are loc odată cu sofisticarea mijloacelor de comunicare și de informare: rețetele de ma­nufacturare a armelor mai mult sau mai pu­țin sofisticate se află la îndemâna oricui, propaganda islamistă a devenit mai eficientă, recrutarea adepților Statului Islamic prin re­țele de socializare s-a dovedit un succes, cel puțin pentru moment.

 

Atentatele de la Paris fac parte dintre efectele acestui globalism pervers, prin care Statul Isla­mic vrea să demonstreze că pacea este o vic­torie precară în Occident, că viitorul este spațiul unei antropologii pesimiste, deter­mi­nat de ura împotriva a tot ceea ce este mo­dern și că, spre deosebire de vestici, lumea Is­lamului este încă una eroică, în care prie­te­nii mor unii pentru alții și toți pentru un ideal al cre­dinței de mult uitat de europeni.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-sabina.jpeg

Militanţi ISIS

 

„Conflictul dintre civilizații“ este urmarea in­tervenției Occidentului în statele Orientului: operații în care pacientul a fost lăsat deschis (Afganistan); nevindecat (Irak); destabilizat (Siria); abandonat (Libia). Dincolo de di­vi­ziu­nile culturale dintre Vest și Est și de discre­pan­țele economice, cele două părți puteau să con­viețuiască dacă echilibrul atât de fragil dintre ele era păstrat. Papa Francisc a fost primul care a spus că ar fi vorba de un „al treilea război mondial“, poate fiindcă liderul Bisericii Catolice înțelege mai bine obiectivul celor care invocă jihadul, „războiul sfânt“, în atentatele lor criminale.

 

Orice intenție de refuzare a migranților care fug de atrocitățile din țările lor ar fi un semn de slăbiciune a Europei, o trădare a spiritului liberal care stă la temelia UE, o formă de la­și­tate în fața terorii. În același timp, însă, so­lu­ția ca acei oameni să nu-și mai abandoneze ca­sele ar fi pacificarea Orientului Mijlociu, în­cepând cu abolirea Statului Islamic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22