Acuzele pe care si le aduc Turcia si Rusia se inmultesc, SUA iau apararea lui Erdogan

Iulian Popescu | 02.12.2015

Rusia anunță că săptămâna viitoare va prezenta probe privind implicarea familiei președintelui de la Ankara în traficul cu petrol cumpărat de la gruparea Stat Islamic, Erdogan îl avertizează pe Putin că nu permite nimănui să calomnieze Turcia, iar SUA îi iau apărarea partenerului din NATO.

Pe aceeași temă

 

Schimbul de replici dintre Ankara și Moscova continuă după doborârea de către aviația turcă a avionului rus, în scandal intervenind și SUA, care resping acuzațiile aduse de Kremlin președintelui Recep Tayyip Erdogan:

 

"Respingem hotărât ideea că turcii ar lucra în vreun fel" cu Statul Islamic, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, colonelul Steven Warren, citat de Agerpres.

 

"Este ridicol", a adăugat el, referindu-se la afirmațiile ministrului adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, care a acuzat „clasa politică de la conducerea Turciei, inclusiv pe președintele Erdogan și familia acestuia”, de a fi implicată în comerțul ilegal cu petrol al grupării teroriste Statul Islamic.

 

Rusia promite dovezi

 

Antonov s-a referit punctual la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak (37 ani), care a condus mult timp grupul Calik Holding, specializat în energie, și la unul din fiii președintelui turc, Bilal, care deține mai multe firme de lucrări publice și de transport maritim.

 

"Principalul beneficiar al acestui petrol furat de la proprietarii legali - Siria și Irak - este Turcia. Potrivit informațiilor obținute, în această afacere ilegală este implicată conducerea politică de vârf a țării, între care președintele Erdogan și familia sa", a declarat miercuri ministrul rus al apărării, citat de TASS și preluat de Agerpres.

 

Erdogan își pune demisia pe masă

 

Erdogan a repetat miercuri că-și va da imediat demisia dacă acuzațiile Moscovei sunt probate: „Eu nu voi mai rămâne în scaunul de președinte niciun minut dacă Rusia va aduce probe în susținerea afirmațiilor sale. Iar cei care propagă aceste calomnii nu trebuie să mai rămână în scaunele lor”, aspus președintele Turciei.

 

Spre deosebire de zilele trecute, el l-a avertizat pe Vladimir Putin că aceste acuzații nu vor rămâîne fără răspuns, dacă vor continua:

„Nimeni nu are dreptul să profereze calomnii la adresa Turciei. Turcia nu și-a pierdut valorile morale ca să cumpere petrol de la o organizație teroristă”, a declarat Erdogan, aflat la Doha, în Qatar, și citat de AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22