Guvernul Ponta, alocari ilegale din Fondul de rezerva. Fondul, majorat de aproape 15 ori

Tudor Despina | 04.12.2015

Multe Hotarari de Guvern date de Executivul Victor Ponta privind alocari bugetare din Fondul de rezerva nu au respectat legea, arata un raport al Curtii de Conturi.

Pe aceeași temă

 

Raportul semnaleaza nereguli privind masurile luate de Guvernul Ponta in cursul anului 2014 si care au avut in vedere alocari bugetare din Fondul de rezerva, fond majorat de 14,5 ori anul trecut, arata Hot News. Astfel, daca la inceputul lui 2014, Guvernul a prevazut in Legea bugetului de stat o suma de peste 161 de milioane de lei, pana la finalul anului Fondul de rezerva a fost suplimentat atingand suma de peste 2,3 miliarde de lei.

 

"Prin Hotararile de Guvern prin care au fost alocate sume de la Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului in anul 2014, pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt indeplinite conditiile de a fi incadrate in categoria urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar, asa cum prevede art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice.

 

Pentru o parte din aceste situatii, prin ordonante simple, respectiv ordonante de urgenta, Guvernul a aprobat derogari de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, realizandu-se astfel mecanismul prin care din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului sa se aloce sume catre ordonatori de credite fara a fi incadrate in categoria urgente si neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar. Fondul de Rezerva Bugetara la Dispozitia Guvernului a fost majorat in anul 2014 de aproximativ 14,51 ori", arata raportul Curtii de Conturi. Acesta nu este, insa, singurul domeniu cu deficiente.

 

Probleme si la fondurile europene

 

La finalul lunii Noiembrie, Dacian Ciolos a gasit mai multe nereguli in ce priveste programele de finantare cu bani europeni. Astfel, programul Operational Regional pentru perioada 2007-2013 a fost gasit blocat, dupa cum a anuntat premierul Ciolos. Si pe intervalul 2014-2020 sistemul informatic e nefunctional. Precizarile premierului au fost facute in urma unei intalniri cu comisarul european Corina Cretu, Dacian Ciolos subliniind ca nici procedurile de acreditare nu au fost finalizate.

 

La randul sau, comisarul Creţu a spus ca mai sunt mai putin de patru saptamani pana la 31 Decembrie 2015, termenul limita pana la care Comisia Europeana mai accepta facturi pentru a fi decontate. "In aceste 6 saptamani, Romania are nevoie de stabilitate la nivelul autoritatilor de management", a aratat Cretu.

 

"Intalnirea de astazi mi-a fost utila ca sa imi fac o idee mai precisa legat de stadiul in care ne aflam atat cu finalizarea programului 2007-2013. Am gasit Programul Operational Regional blocat in urma unui audit al Comisiei, dar am inteles ca lucrurile se pot debloca rapid pentru a reincepe platile", a spus Ciolos. Acesta a precizat ca mai sunt cateva saptamani in care pot fi facute plati, astfel incat sa fie reduse, pe cat posibil, din pierderi.

 

Seful Executivului a punctat existenta unor deficiente si pentru perioada de finantare 2014-2020: "Am discutat mult si despre noua perioada 2014-2020, unde la fel sunt inca foarte multe lucruri care nu au fost facute in aceasta faza. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este inca nefunctional, procedurile de acreditare care inca nu sunt finalizate si de indeplinit anumite conditionalitati ex- ante ca sa putem lansa proiectele", a explicat Ciolos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22