Germania cere Arabiei Saudite sa nu mai finanteze moscheile fundamentaliste din Occident

Iulian Popescu | 06.12.2015

Vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, a declarat duminică, potrivit France Press, că Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor fundamentaliste din străinătate, care alimentează extremismul islamic, relatează Agerpres.

Pe aceeași temă

 

Mai mulți lideri SPD, partid din coali'ia de guvern[mnt din Germania, au făcut zilele acestea declarații privind rolul Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu, după apariția în presă a unui document intern al Serviciului de informații german (BND) conform căruia politica externă promovată de familia regală saudită este 'impulsivă' și constituie o sursă de instabilitate în.

 

Guvernul de la Berlin a respins criticile BND și insistat asupra rolului diplomatic important al guvernului saudit în soluționarea pașnică a conflictelor din Orientul Mijlociu.

 

Liderii SPD se pare că nu sunt de aceeași părere.

 

“Moscheile wahhabiste sunt finanțate în întreaga lume de Arabia Saudită. În Germania, numeroși islamiști considerați periculoși provin din aceste comunități”, a declarat Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), pentru săptămânalul Bild am Sonntag, și citat de Agerpres.

 

Wahhabismul este o mișcare politico-religioasă creată în secolul XVIII de șeicul Mohammad bin Abdul Wahhab, cofondator al statului saudit.

 

Organizații islamiste extremiste, precum Statul Islamic (SI), se inspiră din concepția wahhabistă.

 

La rândul său, liderul grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a spus să wahhabismul a furnizat o “ideologie completă Statului Islamic și contribuie la radicalizarea musulmanilor moderați din alte țări”. “Este un lucru de care nu avem nevoie și pe care noi nu îl vrem în Germania”, a accentuat parlamentarul german, citat de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22