Joe Biden: Nu uitam de invazia ilegala in Crimeea. Nu va exista un schimb Ucraina-Siria

Tudor Despina | 08.12.2015

Statele Unite ale Americii nu vor sacrifica Ucraina pentru cooperarea cu Moscova in dosarul sirian. Afirmatia a fost facuta, luni, de vicepresedintele Joe Biden, la Kiev. El a taxat si "invazia" rusilor in Crimeea.

Pe aceeași temă

 

Joe Biden a inceput luni o vizita oficiala de doua zile in Ucraina, actiune perceputa drept un semnal clar al Washigtonului ca Ucraina nu poate fi moneda de schimb in problema Siriei. Alaturi de presedintele Petro Porosenko, Biden a acuzat explicit Federatia Rusa de violarea acordului de incetare a focului semnat la Minsk, in Belarus. In sprijinul declaratiilor facute, vicepresedintele SUA a promis inca un ajutor de $190 de milioane, potrivit New York Times.

 

Statele Unite stau ferm alaturi de poporul ucrainean in fata constantei – si subliniez constantei – agresiuni a Rusiei si a separatistilor sustinuti de Rusia”, a spus oficialul american. Biden a adaugat ca acordul de incetare a focului Minsk nu poate avea succes “daca Rusia nu isi indeplineste responsabilitatile si presedintele Putin esueaza sa se ridice la nivelul promisiunilor pe care le-a facut in repetate randuri presedintelui meu (Barack Obama – n.r.), voua si comunitatii internationale”.

 

Inca de la implicarea militara a Kremlinului in Siria, incepand din 30 Septembrie, autoritatile de la Kiev au devenit iritate cu privire la posibilele urmari pe care interesul rusesc in Orientul Mijlociu le-ar putea avea asupra tarii lor. Mai multi oficiali americani au interpretat interventia ruseasca in sprijinul regimului Assad de la Damasc drept o tentativa a lui Vladimir Putin de a distrage atentia lumii de la conflictul din Ucraina si de a forta o negociere: Siria contra Ucraina.

 

Insa prezenta lui Joe Biden la Kiev reprezinta si un semnal din partea presedintelui Obama, anume ca Ucraina si Siria sunt doua chestiuni separate. Chiar daca Washingtonul si Moscova ajung la un compromis in problema siriana si in combaterea jihadistilor Daesh (Statul Islamic), acest lucru nu va opri Occidentul sa mentina sanctiunile economice la adresa Moscovei.

 

Avertisment catre Kiev

 

Totusi, sustinerea Washigtonului pentru administratia Porosenko nu este neconditionata. Iar acest lucru a tinut sa-l spuna clar si Joe Biden: liderii de la Kiev trebuie sa accentueze calea reformelor. “Poporul ucrainean nu poate din nou sa aiba sperantele sfaramate de coruptie”, a punctat vicepresedintele SUA.

 

“Inca o sansa. E absolut critic pentru ca Ucraina sa fie stabila si prospera si sa ia parte la o Europa sigura sa fie eliminat definitiv si complet cancerul coruptiei”, a spus Biden, citat de Politico. “Oamenii au nevoie sa vada ca metodele trecutului au disparut permanent, ca nu mai exista. Asta inseamna decizii grele. Asta inseamna intensificarea ritmului reformelor, evitarea practicilor trecutului, avansarea bunei guvernari, cresterea transparentei la toate nivelurile guvernamentale si intarirea statului de drept. Inseamna ca toata lumea joaca dupa aceleasi reguli, de la cei aflati la baza pana la cei de la varf”.

 

In continuare, a mai aratat oficialul american, cea mai buna solutie la conflictul din Donbas ramane diplomatia aplicata in acordul de la Minsk. “Insa ambele parti trebuie sa se supuna conditiilor. Minsk nu poate avea succes daca Rusia nu isi indeplineste responsabilitatile”. Joe Biden a tinut sa taxeze si “invazia ilegala” a trupelor rusesti in peninsula Crimeea. “Simplul fapt ca nu vorbim in fiecare zi despre Crimeea nu inseamna ca am uitat despre aceasta invazie ilegala a Rusiei si ca o vom accepta, noi sau comunitatea internationala”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22