ONU: Rusia continua sa trimita soldati si arme in estul Ucrainei. Bilantul conflictului

Tudor Despina | 09.12.2015

Crimele, tortura si suspendarea legii continua sa se impuna in regiunile separatiste din estul Ucrainei, acolo unde soldati si armament continua sa intre dinspre Rusia, releva un raport al Natiunilor Unite.

Pe aceeași temă

 

Bilantul victimelor conflictului separatist din regiunile estice ale Ucrainei sare de 9.100, asta in timp ce Moscova continua sa trimita armament si forta militara in zonele controlate de rebeli. Potrivit Raportului Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, suspendarea legii si tortura continua sa prevaleze in acest spatiu.

 

In ciuda faptului ca un nou acord de incetare a focului semnat in August 2015 a condus la o scadere semnificativa a ostilitatilor, anume retragerea unei parti a armamentului greu si a unor grupuri armate de pe linia de conflict, raman ingrijorari privind o noua tensionare. “Ramane, totusi, un flux de munitie, armament si soldati din Federatia Rusa catre teritoriile controlate de grupurile armate, fapt ce lasa situatia intr-o stare de intensa inflamare”, puncteaza Raportul ONU, citat de Reuters.

 

Seful biroului ONU pentru drepturile omului in America, Europa si Asia Centrala, Gianni Magazzeni, a vorbit despre “un flux continuu de luptatori straini care include in anumite cazuri militari rusi retrasi din activitate”. El a tinut sa precizeze ca au fost reperate violari ale acordului de incetare a focului in apropiere de Donetsk si Horlivka, zone aflate sub controlul separatistilor. Mai mult, pe linia de contact continua sa fie inregistrate ciocniri, intr-o regiune in care locuiesc in jur de 800.000 de oameni. De altfel, bilantul conflictului din Ucraina este estimat la 9.115 morti si alti 20.797 de raniti, incluzand civili, forte armate ucrainene si rebeli. Totusi, in regiunile separatiste continua sa “ramana un umar mare de cadavre neidentificate in morga”.

 

Washingtonul taxeaza invazia ruseasca

 

Joe Biden a facut in 7 si 8 Decembrie o vizita oficiala in Ucraina, actiune perceputa drept un semnal clar al Washigtonului ca Ucraina nu poate fi moneda de schimb in problema Siriei. Alaturi de presedintele Petro Porosenko, Biden a acuzat explicit Federatia Rusa de violarea acordului de incetare a focului semnat la Minsk, in Belarus. In sprijinul declaratiilor facute, vicepresedintele SUA a promis inca un ajutor de $190 de milioane.

 

Statele Unite stau ferm alaturi de poporul ucrainean in fata constantei – si subliniez constantei – agresiuni a Rusiei si a separatistilor sustinuti de Rusia”, a spus oficialul american. Biden a adaugat ca acordul de incetare a focului Minsk nu poate avea succes “daca Rusia nu isi indeplineste responsabilitatile si presedintele Putin esueaza sa se ridice la nivelul promisiunilor pe care le-a facut in repetate randuri presedintelui meu (Barack Obama – n.r.), voua si comunitatii internationale”.

 

In continuare, a mai aratat Vicele SUA, cea mai buna solutie la conflictul din Donbas ramane diplomatia aplicata in acordul de la Minsk. “Insa ambele parti trebuie sa se supuna conditiilor. Minsk nu poate avea succes daca Rusia nu isi indeplineste responsabilitatile”. Joe Biden a tinut sa taxeze si “invazia ilegala” a trupelor rusesti in peninsula Crimeea. “Simplul fapt ca nu vorbim in fiecare zi despre Crimeea nu inseamna ca am uitat despre aceasta invazie ilegala a Rusiei si ca o vom accepta, noi sau comunitatea internationala”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22