PNL lovit de criteriile de integritate. 100 de actuali primari nu vor mai putea candida

Iulian Popescu | 10.12.2015

Aproximativ 100 dintre cei 1.100 de primari al liberalilor nu vor mai putea candida sub sigla partidului la viitoarele alegeri, deoarece nu se încadrează în criteriile de integritate stabilite recent de PNL, a declarat Teodor Atanasiu miercuri seara, la Realitatea Tv.

Pe aceeași temă

 

"Reacția publică este foarte bună (n.red. - la criteriile de integritate), problema e că le-am testat și pe actualii primari. Avem suficient de multe pierderi. 100 de primari, pierderi din 1.100. PNL face un efort pe care nu l-a făcut niciun partid, deși marea parte a electoratului nu se uită spre acest aspect. Ne asumăm o pierdere din start pentru a face o reformă a clasei politice", a declarat miercuri Teodor Atanasiu, la Realitatea Tv.

 

Consiliul Național al PNL se va întruni, vineri, 11 decembrie, pentru a adopta criteriile de integritate. Membrii PNL care vor candida la alegerile locale vor fi vizați și de alte criterii, decât cele prevăzute de statut privind procedurile în Justiție. Printre acestea se numără cele legate de conflict de interese și incompatibilități.

 

Nume grele care nu vor mai putea candida

 

Adevărul a făcut o listă cu persoanele importante din PNL care nu se încadrează în criteriile de integritate și nu vo putea participa sub sigla partidului la alegerile de anul viitor.

 

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brașov, Aristotel Căncescu, care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

 

Punctul 7 din Decalogul liberalilor se referă la „Atitudini discriminatorii“, iar Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a fost amendat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării pentru o postare pe Facebook despre „modernizarea ţiganilor“.

 

Copreşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, Marius Zmău, are pe rolul Tribunalului Suceava un dosar penal în care este judecat pentru o evaziune fiscală de 2,27 de milioane de lei.

 

Patru parlamentari de Prahova -  Andrei Volosevici, Dragoş Gunia, Nicolae Alexandru şi Virgil Guran - sunt suspecţi de traseism, una dintre interdicțiile din Codul de integritate al liberalilor.

 

Senatorul Dan Marian, copreşedinte PNL Vaslui, pică la criteriul traseism.

 

Copreşedintele PNL Botoşani, Cătălin Flutur, este suspect într-un dosar al DNA pentru abuz în serviciu în perioada cât şeful PNL a fost primar al municipiului Botoşani.

 

Copreşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, primar al municipiului Zalău, a fost găsit în incompatibilitate de ANI, în 2013.

 

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, şi primarul Devei, Petru Mărginean, au fost acuzaţi că au beneficiat de pe urma contractelor între firmele la care sumt acţionari membrii ai familiilor şi administraţiile locale pe care le conduc, mai scrie Adevărul.

 

Decalogul PNL

 

"Criteriile de integritate din statut se referă la sancțiunile aplicabile membrilor PNL în cursul procedurilor penale pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. (...) Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida în alegerile locale vor viza și alte lucruri în afara situațiilor prevăzute de statut. (...) Odată ce vor fi adoptate de Consiliul Național al PNL într-un fel ca parte integrantă din statut, ele vor deveni obligatorii de respectat pentru toții membrii PNL care vor să candideze", declara Ludovic Orban pe 27 noiembrie, citat de Realitatea Tv.

 

Potrivit acestuia, unul dintre criterii este să nu aibă contracte, firma la care sunt acționari, cu primăria sau consiliul județean pentru care candidează.

 

"De asemenea, am gândit chestiuni legate de traseism politic. (...) Am stabilit că va fi un criteriu să nu fi fost traseist, urmează să-l definim exact, ca formulă clară care să fie aplicabilă în toate cazurile. (...) Cert este că va figura ca și un criteriu, urmând să fie definit de echipă și, ulterior, de Consiliul Național (al PNL — n.r.) prin hotărâre. De asemenea, chestiuni legate de incompatibilitate și conflict de interese, vor fi prevăzute între aceste criterii. (...) Există, cel puțin la nivelul comisiei, un acord privind introducerea acestui criteriu. (...) De asemenea și mai mult ca sigur vom introduce ca și criteriu să nu fi fost ofițer acoperit, colaborator sau informator al Securității. Eu am propus și (...) să nu fi fost inclusiv al serviciilor de informații de după Revoluție în cazul în care a fost deconspirat ca făcând parte din această chestiune. (...) Este introdus printre criterii și plagiatul în obținerea diplomelor universitare sau a doctoratului", detalia Orban.

 

Totodată, explica prim-vicepreședintele PNL, se va avea în vedere și dacă au fost nereguli, neconcordanțe sau chiar ilegalități privind completarea declarației de avere. Orban mai sublinia că în stabilirea acestor criterii s-a ținut cont de cele enunțate de-a lungul timpului de entități din societatea civilă, precum Coaliția pentru un Parlament curat, sau care funcționează în alte state ale UE.

 

"Este absolut necesar, mai ales în conjunctura de astăzi, să fim extrem de riguroși în selectarea candidaților și să oferim cetățenilor candidați care să fie deasupra unor bănuieli", mai spunea, la acel moment, liderul liberal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22