Pe aceeași temă
Va prezentam declaratiile ministrului Curaj din interviul acordat Hotnews:
Consiliul National de Etica, desfiintat recent de ministrul Adrian Curaj, nu va mai analiza in viitor tezele de doctorat asupra carora exista acuze de plagiat, analiza si decizia urmind sa intre direct in competenta universitatilor care au acordat titlul.
In cazul ca exista suspiciuni in ce priveste decizia universitatilor, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organism care va avea rolul de supraveghea calitatea intregului proces de acordare de titluri de doctor, va putea apela la experti romani si straini.
Ministru educatiei, Adrian Curaj, a explicat in interviul pentru HotNews ca scopul sau este sa faca operational un cadru institutional solid, cu reguli clare, astfel incit atit acordarea titlurilor de doctor, cit si analizarea plagiatelor sa intre intr-o procedura general valabila.
Ministrul a fost insa destul de evaziv in ce priveste subiectele fierbinti la ordinea zilei: plagiatul de care sunt acuzati ministrul de interne Toba, Gabriel Oprea si Victor Ponta. Curaj sustine ca noul cadru institutional nu va fi facut pentru cazuri punctuale, dar nici nu a explicat care va fi procedura in aceste cazuri.
Rolul CNATDCU in verificarea lucrarilor
CNATDCU va interveni numai in cazul unor sesizari, in rest, universitatile sunt obligate sa faca verificarea de plagiat in momentul discutarii unei lucrari si vor avea la dispozitie pentru acest lucru doua softuri.
Universitatile vor face raportul de similitudini (privind eventualul plagiat) si trebuie sa mentioneze, in raportul de similitudini care însoteste orice lucrare de doctorat, ce soft au folosit la verificarea lucrarii. Acest lucru va garanta ca se face verificarea antiplagiat.
Toate documentele privind lucrarea vor fi transmise CNATDCU, care se va putea uita la acest pachet si se va putea uita: ati respectat procedural pasii? Da! Daca are o mica banuiala, se poate uita de exemplu la ce inseamna profilul stiintific al celor care au fost in comisie. Dar se uita pe calitatea procesului, nu se uita pe teza.
Urmeaza decizia CNATDCU, care va fi o recomandare facuta ministrului, sa anunte universitatea ca poate sa emita diploma. Deci, nu ministrul va acorda diploma, ci universitatea va acorda diploma.
Daca CNATDCU constata ca nu s-au indeplinit conditiile, va da recomandarea ministrului sa spuna: Nu acordati diploma, sa transmita universitatilor ca nu este momentul sa acorde diploma, sa fie atenti, sa faca corecturile potrivite sau sa aiba grija sa fie totul in regula.
In cazul suspiciunilor de plagiat, CNATDCU va trebui sa poata sa apeleze la un grup de experti, romani si straini pentru analiza, oameni care sunt experti in domeniul lor de activitate, personalitati in stiinta.
Teza, dupa acordare, se pune online. Eu cred ca lucrurile acestea vor contribui la intarirea capacitatii de sistem, iar aceasta transparenta eu o consider a fi imuno-stimulator, nu este medicament. Deci va asigura un proces de calitate, cu rezultate bune, si incet-incet institutiile vor ajunge la capacitatea lor de a fi atente sa acorde diplome potrivite astfel incat vizibilitatea si credibilitatea lor internationala sa fie potrivita. Ca aici, in spatiul nostru, al invatamantului superior, credibilitatea institutiei… Nu o sa spuneti ca cineva are o diploma din Statele Unite, ci veti spune ca are diploma la MIT, ca are o diploma la Boston sau la Harvard sau la Stanford. Deci asta este frumusetea: diploma este acordata de universitate si ea are responsabilitatea morala si materiala.
Contestatiile in prima etapa trebuie sa ajunga la universitate. Adica, indiferent ca se duc direct la universitate sau vin la CNATDCU, CNATDCU le va trimite la universitate si va cere un punct de vedere.
Vor fi puse la dispozitia universitatilor doua instrumente de verificare antiplagiat, softurile necesare. Unul va fi la Minister, cel care s-a dezvoltat prin programul de capacitate administrativa. Sigur, acum testam, ne uitam sa vedem cum e platforma de doctorate, cum este software-ul respectiv, dar cred ca vom avea si un al doilea software, care este un produs romanesc. Noi l-am pregatit, la institutia pe care am condus-o pana acum 3 saptamani [UEFISCDI - n.red.]. Este un soft care se uita la suprapuneri in acelasi timp limba romana si limba engleza si deja avem o baza de date extrem de importanta, in afara de cea online, cu care facem comparatiile.
In raportul intocmit pentru fiecare lucrare, universitatile vor trebui sa spuna care este software-ul care a produs subiectul respectiv, va trebui sa fie ceva vizibil, ceva transparent, nu vin cu orice fel de raport.
Evaluarea școlilor doctorale
Voi solicita universitatilor si Academiei Romane ca pana la sfarsitul anului universitar actual sa isi faca un raport de evaluare a lor in legatura cu scolile doctorale. Raportul respectiv sa fie in cazul universitatilor prezentat in Senat si in cazul Academiei Romane in plenul Academiei.
Ma astept ca in 2017 sa facem o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania. In raport o sa apara obligatoriu numarul plagiatelor. Nu avem ce face. Sigur ca da. Daca fac o evaluare internationala, si cu bune, si cu rele, le faci.
O institutie care sistematic incearca sa creeze probleme si nu se poarta cum trebuie va avea consecintele de rigoare: probabil ca nu va mai putea sa conduca doctorat sau va avea suspendat programul de doctorat pentru o vreme.
Toate tezele de doctorat vor fi online
Va fi un portal.
Din momentul in care pune teza si i-ai dat un cod ISBN, ISSN electronic, practic daca pune cod si pe alta carte, e de doua ori. Si atunci trebuie sa punem rezumatul, teza va astepta, va avea o perioada de 6 luni-1 an, depinde ce vor spune dansii, si la momentul publicarii cartii se publica si teza.
Toate astea inseamna constructie de sistem, lucruri clare si precise pentru a nu crea nici disconfort, nici intrebari fara rost, atunci cand procesul se intampla corect, asa cum a fost prevazut. Transparenta.
Cazul lucrarilor deja analizate de Consiliul de Etica desfiintat - cazul Ponta ajunge la mana Universitatii Bucuresti
In cazul lucrarilor deja analizate de Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei, fiecare situatie in parte va fi analizata de institutii, vom vedea ce trebuie facut.
Universitatile vor analiza, universitatile vor lua decizii, cadrul e acolo, functional.
Numai institutia de invatamant superior va putea decide.
Universitatea va fi cea care a acordat titlul, are toata responsabilitatea procesului si acordarii. Asta inseamna un cadru care abordeaza sistemic, sistematic totul, fara a face exceptii. Deci nu este un pachet institutional si normativ care sa trateze exceptiile. Eu nu cred ca doctorat in tara asta inseamna alt doctorat faca il face Curaj, alt doctorat daca il face Popescu sau Georgescu.
Comentarii 3
DVasile - 12-12-2015
O gaselnita de doi bani, ca si cand in Romania nu ar exista norme academice. Ati gasit deja expertii din afara? Sunt pe calapodul expertilor adusi sa calculeze prejudiciul in dosarul flotei?
RăspundeVicentio B. - 12-11-2015
Am vazut TITLUL, am citit CONTINUTUL si am constatat "CHICHITELE" majore/esentiale !. Deocamdata NU le denumesc, NU le comentez, deoarece las, evident cu intentie morala, pe specialistii consacrati din cadrul Revistei 22 si nu numai , sa-si spuna CUVANTUL ! Pana la acel moment comentez numai ca, de cate ori vad intr-un text (Articol de Lege, HG, Ordonanta Guv. , etc. verbul "a putea " stiu PRECIS ca problema de fond, evident in sens MORAL, este realmente "in aer", cu consecintele de rigoare ! Legislativul - PARLAMENTUL - adica ADUNAREA legala a CORUPTILOR din Romania ( Informatii mass - media ) care conform Constitutiei Romane, reprezinta NUMAI interesele Poporului, VOTEAZA ca fiind in regula , adica constitutional, dupa care, PRECIS incepe TRAGEDIA, ca sa nu spun TARABOIUL NATIONAL! . Asa se exlica, tot LEGAL, cum, pana la ora actuala, cei acuzati oficial de PLAGIAT Ponta, Oprea etc., se prezinta inca INVULNERABLI, spre fericirea imensa a unor jurnalisti, care mai au despre ce scrie ! In acest context ma refer la o respectabila Doamna din Romania, care se preciza , in cadrul unei Consfatuiri organizate de DGS, faptul ca Limba Romana ar fi singura in care expresia "hotule" are si sens de alint, ceea ce, evident, NU se poate contesta din lipsa de argumente ! Tot in acest context si cu referire la continutul anuntului de mai sus, respectiv la formularea: " CNATDCU va trebui sa poata sa apeleze ...", fac precizarea ca in Limba Germana sunt DOUA feluri de verb "a trebui" si anume: UNUL in sens strict JURIDIC, adica neaparat obligatoriu, exprimat prin verbul la infinitiv "MUSSEN" (vocala "U" are deasupa doua pucte, adica se pronunta ju ) si ALTUL in sens strict MORAL, exprimat prin verbul "SOLLEN" (tot infinitiv.). DIFERENTELE juridice de continut intre cele doua verbe, care, repet, inseamna in Limba Romana singura varianta "a trebui", sunt in Limba Germana ESENTIALE ca efecte.
RăspundeVIP - 12-11-2015
Reiese ca masurile sunt mai degraba preventive, ceea ce nu e rau. Dar ce ne facem cu doctoratele plagiate acordate pana acum? Cine sa le verifice? Universitatea care le-a acordat nu are nici un interes, pentru ca se impusca in picior. Mai ales daca ca cei din conducerea lor ar putea fi implicati. Daca ies prea multe plagiate, universitatea respectiva se va autodesfiinta, cine ar mai frecventa o institutie care nu are drept sa acorde titluri stiintifice, iar cei in scaune moi si calde isi vor pierde slujba. Problema este agravata pentru ca in Romania, plagiatul ca si incalcarea dreptului de autor ori pirateria nu a fost considerate pacate prea grave si nu au existat niste norme clare facute public. Multe lucrari plagiate ar putea fi datorate ignorantei, nu neaparat rauvointei autorilor. De aceea scandalurile reprezinta doar cazuri politizate, varful aisberg-ului, cand cineva are raca pe altcineva care a ajuns intr-o pozitie de invidiat. Toate doctoratele dupa 1945, ar trebui verificate de catre o institutie de rang superior universitatilor, ca MInisterul Invatamantului, ori poate o comisie independenta specializata pe plagiat. Cu softul la indemana, si cu cateva scanere si cumputere nu ar fi prea greu. Singura piedica ar fi lucrarile mai vechi care nu au fost digitizate inca. Problema care nu a fost lamurita, ce facem cu autorii fantoma de doctorate si cu doctoratele lor chiar daca nu au elemente de plagiat? Mentionez 1945 pentru ca au existat cazuri cand conducatori de partid au dat sarcina unor specialisti din subordine sa le faca doctoratele,
Răspunde