Turcia spune ca rabdarea sa in relatia cu Rusia are o limita: Rusii nu lupta cu teroristii

Tudor Despina | 14.12.2015

Rusia si Turcia trebuie sa restabileasca relatia de incredere. Totusi, rabdarea Ankarei are o limita.

Pe aceeași temă

 

Declaratia ii apartine ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu reactionand la un incident naval care a avut loc in weekend. Un distrugator rusesc a tras focuri de avertisment inspre un vas de pescuit turcesc, in nordul marii Egee.

 

Anakara a reactionat si a acuzat o actiune disproportionata din partea rusilor. “Nava noastra era doar un vas de pescuit, cred ca reactia navei rusesti a fost exagerata”, a spus Cavusoglu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, citat de Reuters. “Rusia si Turcia trebuie cu certitudine sa restabileasca relatia de incredere pe care au avut-o intotdeauna, dar rabdarea noastra are o limita”, a aratat seful diplomatiei turce.

 

Rusia s-a pus deja “intr-o pozitie ridicola”, mai sustine Cavusoglu, dupa ce Vladimir Putin a spus ca Turcia a doborat Suhoiul pentru a proteja achizitiile de petrol de la Statul Islamic. “Nimeni nu a crezut asta ceva”, a mai aratat oficialul turc. “Din nefericire, Rusia nu se afla in Siria pentru a lupta cu teroristii”, a continuat Cavusoglu, subliniind ca numai 8% din loviturile aeriene lansate de aviatia rusa au avut ca tinta pozitiile Statului Islamic, in timp ce 92% au vizat rebelii moderati anti-Assad.

 

Relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat rapid incepand din 24 Noiembrie, cand fortele aeriene turce au doborat un Suhoi al aviatiei ruse la granita turco-siriana. Ankara spune ca aeronava a violat spatiul sau aerian si a fost somata in repetate randuri sa schimbe cursul inainte sa fie lovita. Moscova sustine ca Suhoiul se afla in spatiul sirian, la cativa kilometri de granita cu Turcia, intr-o misiune de sustinere a liderului Bashar al-Assad.

 

Rusia a pretins scuze oficiale după acel incident, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat categoric, insistând că aviația militară are dreptul și obligația de a apăra suveranitatea teritorială a țării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22