Chinezii cumpara pachetul majoritar de la KMG International, fostul Rompetrol

Tudor Despina | 15.12.2015

Chinezii au decis sa achizitioneze pachetul majoritar al companiei petroliere KMG International – fostul Rompetrol Grup –, companie detinuta de kazahii de la KazMunayGaz.

Pe aceeași temă

 

Potrivit celor de la Reuters, acordul vizeaza achizitionarea a 51% din actiunile la KMG International (fostul Rompetrol Grup), ca parte a unui pachet mai mare de pana la 4 miliarde de dolari ce include si participatii in industria de uraniu si telecomunicatii.

 

Firma chineza private CEFC China Energy Company Ltd ar fi pus pe masa intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari pentru aceasta tranzactie. Pachetul de pana la 4 miliarde de dolari a fost semnat duminica si luni, la Beijing. Initiativa face parte dintr-un plan mai mare al chinezilor privind constructia unui Drum al Matasii modern cu infrastructura feroviara, rutiera, cu facilitati de petrol si gaze de-a lungul Asiei Centrale, de Sud si de Vest, arata sursa citata.

 

Oficialii KMG International (fostul Rompetrol Grup) au fost indisponibili pentru un comentariu pe acest subiect. Potrivit lui Ben Simpfendorfer, director in cadrul companiei de consultanta Silk Road Associates din Hong Kong, “Kazahstanul se concentreaza pentru a-si asigura finantare din exterior in vederea proiectelor de energie, in conditiile in care pretul la petrol continua sa cada”.

 

Infrastructura de care dispun cei de la KMG International include o rafinarie cu o capacitate de 100.000 de barili pe zi si o fabrica de fertilizatori cu o capacitate de 400.000 de tone pe an in Romania, alaturi de alte aproape 1.000 de statii de benzina in tara noastra si alte state precum Franta si Spania.

 

Kazahstanul este bogat in petrol si gaz si a fost vecinul prietenos al Chinei”, a explicat o sursa citata de Reuters, aratand can acordul semnat intre cele doua parti se potriveste bine cu planul guvernului de la Beijing in vederea construirii unui Drum al Matasii modern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22