Jandarmeria i-a amendat pe ciobanii protestatari. Parlamentarii au promis schimbarea legii

Iulian Popescu | 15.12.2015

Jandarmeria a amendat mai multi dintre participantii la protestul de marti al ciobanilor, cea mai mare sanctiune fiind aplicata organizatorului manifestatiei. Zilele urmatoare, Jandarmeria va continua identificarea celorlanti participanti care au incercat care au fostat cordonul fortelor de ordine.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: În cele din urmă a fost semnat un protocol prin care parlamentarii le-au promis crescătorilor de oi modificarea de urgenţă a normelor care i-au scos în stradă, iar în ianuarie urmează să fie modificată întreaga lege a vânătorii.

 

După această înțelegere, ciobanii au acceptat să plece la casele lor.

 

UPDATE: O delegaţie a fermierilor a fost invitată la discuţii cu membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

 

S-a vehiculat varianta unei ordonanțe de urgență prin care să fie eliminate articolele care i-ar favoriza pe vânători în detrimentul crescătorilor de oi.

 

Legea nu poate fi însă modificată prin ordonanţă de urgenţă, a amintit Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

 

***

“Ca urmare a acestor actiunii de protest organizate in zona Parcului Izvor, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti a luat masura sanctionarii organizatorului cu suma de 20.000 de lei, pentru nerespectarea locului si perimetrului destinat adunarii publice si pentru neluarea masurilor de intrerupere a adunarii publice, cand constata ca au intervenit fapte de natura sa tulbure ordinea publica”, a transmis marti seara Jandarmeria.

 

De asemenea, au mai fost aplicate amenzi de cate 500 de lei protestatarilor care au fortat cordoanele fortelor de ordine, iar operatiunea de identificare a celor care au facut acest lucru va continua, ei urmand sa fie de asemenea sanctionati, mai informeaza Jandarmeria:

“In zilele urmatoare, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti va continua identificarea tuturor celor care au incalcat prevederile legale si au pus in pericol siguranta celorlalti participanti la manifestarea publica. Jandarmeria Capitalei asigura toti cetatenii ca va adopta de fiecare data o atitudine corecta, echidistanta si legala fata de toate manifestarile desfasurate in spatiul public, insa nu va tolera actiuni care pun in pericol siguranta persoanelor, a bunurilor sau orice alte atitudini care pot aduce atingere legilor in vigoare”.

 

Aproximativ patru mii de fermieri au protestat marți în fața Parlamentului, timp de peste cinci ore, nemulțumiți de prevederile Legii vânătorii.

 

Noua lege a vânătorii stabileşte că turmele sau cirezile pot fi însoţite de cel mult trei câini în zonele de munte, de doi în zonele de deal şi de unu singur la câmpie.

Încălcarea acestei prevederi se poate solda cu o amendă de la 500 la 1.500 de lei.

 

Articolul 23 al legii 149/2015 mai interzice și păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie.

 

Ciobanii au venit îmbrăcaţi în cojoace tradiţionale şi echipaţi cu talângi şi clopote.

 

Legea a fost inițiată de deputații PSD Florin Iordache, Ion Mocioalcă, Florin-Costin Pâslaru, Angel Tîlvăr, Petru Gabriel Vlase și Aurel Vlădoiu, de deputatul UDMR Kelemen Atilla, de deputatul ALDE Liviu-Bogdan Ciucă și de senatorii PSD Ioan Chelaru și Ion Rotaru.

 

Florin Iordache și Kellemen Atilla sunt vicepreședinți ai Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS), potrivit Hotnews.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22