Monica Macovei: Redactarea lucrarilor stiintifice in schimbul reducerii pedepsei e un abuz

Tudor Despina | 17.12.2015

Redactarea de “lucrari stiintifice” in vederea reducerii pedepsei condamnatilor pentru coruptie este un abuz, considera partidul M10. Formatiunea cere Administratiei Penitenciarelor sa spuna cate cereri de reducere a pedepselor au fost depuse, avand ca baza acest procedeu controversat.

Pe aceeași temă

 

Pentru infractiunile de coruptie trebuie interzise pedepsele cu suspendare, sustine M10. Formatiunea transmite ca persoanele gasite vinovate de coruptie printr-o decizie definitiva a Justitiei trebuie sa isi execute sentintele in inchisoare, in paralel cu o confiscare extinsa a averilor nejustificate.

 

In ce priveste redactarea de catre inculpatii pentru coruptie a unor “lucrari stiintifice” in vederea reducerii pedepsei, partidul Monicai Macovei crede ca acest procedei reprezinta o “eludare a spiritului legii”. In acest sens, M10 cere Administratiei Nationale a Penitenciarelor informatii privind numarul de cereri care au fost inregistrate la penitenciarele din toata tara pentru reducerea pedepselor, avand ca fundament redactarea unor asa-zise lucrari stiintifice.

 

Dorin sa atragem public atentia, atat autoritatilor competente, cat si electoratului ca, sub aparenta conceperii unor <lucrari stiintifice>, coruptii Romaniei sunt pusi in libertate inainte de a-si ispasi pedepsele”, a spus Monica Macovei. Europarlamentarul considera ca “aceasta forma de reducere a pedepsei e o incalcare a spiritului legii. Condamnatii pentru coruptie sau fapte asociate coruptiei nu trebuie sa se intoarca mai repede la banii si bunurile obtinute prin coruptie sau furt din banii publici”.

 

Dan Voiculescu, scriitor prolific in inchisoare

 

Conform unui articol publicat de Centrul de Investigatii Media, Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare în dosarul privatizarii ICA, ar fi scris 8 carti în cele 16 luni pe le-a executat până acum. Centrul de Investigatii Media arată că Dan Voiculescu ar fi câștigat astfel opt luni executate din pedeapsă. Deoarece are peste 60 de ani, Voiculescu va executa doar o treime din pedeapsă. Din această treime se scad zilele câștigate prin muncă sau activități intelectuale precum scrierea de cărți, ”lucrări științifice” așa cum sunt ele denumite în legea executării pedepselor.

 

Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au răspuns unei solicitări a Centrul de Investigații Media, informând că, din August 2014, când a fost condamnat, și până acum, omul de afaceri Dan Voiculescu a scris opt cărți.

 

„Persoana custodiată la care faceţi referire a elaborat şi publicat opt lucrări ştiinţifice, cu următoarele titluri: „Omenirea, Încontro?”, „Dezvoltarea Economică Durabilă”, „Economia Românească – Realităţi şi perspective de Dezvoltare”, „Investiţiile Străine Directe – Vector al Dezvoltării Economice”, „Managamentul Riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor Europene – Politica UE”, „A Patra Cale”, „Efecte de antrenare a investiţiilor în Economia Românească” și „Clasa de Mijloc, Teorie şi Practică antreprenorială”.

 

Inchisoarea produce scriitori

 

Publicatia britanica The Economist a publicat acum cateva saptamani un articol legat de numarul mare de detinuti din inchisorile Romaniei care sunt eliberati inainte de termen datorita "lucrarilor stiintifice" scrise in spatele gratiilor. Legea a fost modificata in 2013 si permite oricarui condamnat sa isi reduca pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisa si publicata din inchisoare, scria The Economist.

 

Printre cei care au scris carti in inchisori se numara fostul premier Adrian Nastase, George Copos, om de afaceri, Gigi Becali, alt magnat-politician, si Ioan Niculae, cunoscut ca fiind cel mai bogat om din Romania. Gica Popescu, fostul fotbalist, a scris nu mai putin de patru carti in inchisoare.
 

Autorul articolului arata ca presa din Romania a dezvaluit faptul ca detinutii cu stare isi angajeaza profesori universitari care sa le "supravegheze cercetarile". Acestia, sau alti "scriitori fantoma", redacteaza lucrarile, care sunt livrate in inchisori, unde detinutii le copiaza de mana. Unui editor i se plateste publicarea a catorva exemplare, iar acestea sunt prezentate comisiei care decide eliberarea conditionata (fara o expertiza prealabila), apoi judecatorul decide daca reduce sau nu pedeapsa.
 

George Copos, care a scris despre aliantele matrimoniale in Romania medievala, a fost acuzat de plagiat. George Becali a produs o carte cu ilustratii despre relatia lui cu Steaua Bucuresti, echipa de fotbal pe care o controleaza, iar Realini Lupsa, fost cantaret de muzica pop, a publicat o lucrare despre celulele stem in medicina dentara.
 

Nimeni nu stie cati au beneficiat pana acum de avantajele oferite de acest sistem. Un raport recent vorbea despre 73 de asemenea cazuri, in unele situatii detinutii publicand chiar si 5 lucrari in cateva luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22