VIDEO Uniunea Europeana prelungeste cu inca 6 luni sanctiunile impotriva Rusiei

Tudor Despina | 21.12.2015

Federatia Rusa va continua sa suporte presiunea sanctiunilor economice pentru inca jumatate de an. Consiliul European a decis luni prelungirea planului de sanctiuni indreptate asupra Moscovei, in contextul tensiunilor intre cele doua blocuri.

Pe aceeași temă

 

Initial, sanctiunile au fost introduse pentru un an, la 31 Iulie 2014, ca raspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Insa, data fiind evolutia nesigura in relatia cu Moscova, Bruxellesul a decis la 22 Iunie 2015 sa prelungeasca durata masurilor cu inca sase luni, pana la 31 Ianuarie 2016. Europa leaga direct durata sanctiunilor de implementarea complete a acordului de la Minsk privind incetarea focului in estul separatist al Ucrainei.

 

“Totusi, dat fiind ca acordul de la Minsk nu va fi aplicat complet pana la 31 Decembrie 2015, durata sanctiunilor a fost prelungita in timp ce Consiliul continua sa aprecieze progresul in implementarea” acordului. Masurile luate de Occident vizeaza, in principal, domeniile financiar, de energie si de aparare.

 

Prin aceste masuri, Uniunea Europeana incearca sa preseze Moscova pentru detensionarea crizei din Ucraina si asigurarea integritatii teritoriale a statului din estul continentului. UE “vede implementarea completa a acordului de la Minsk ca pe o baza pentru o solutie politica sustenabila pentru conflictul din estul tarii”, arata Bruxellesul.

 

 
EU prolongs sanctions against Russia

Today, the Council prolonged EU economic sanctions against Russia until 31 July 2016. Sanctions against Russia had been extended before, following an agreement in March of this year, when EU leaders linked the duration of the sanctions to the complete implementation of the Minsk agreements by 31 December 2015. As the Minsk agreements will not be fully implemented by 31 December 2015, the duration of the sanctions has been prolonged.Read more about this decision on our website: http://ow.ly/WaQa3.How do sanctions work? Find out more: http://ow.ly/WaQdu.Video courtesy of the European External Action Service - EEAS.#Russia #sanctions #Ukraine #Украина #кризис

Posted by Council of the European Union on Monday, December 21, 2015

 

Mai mult, Uniunea “condamna cu fermitate anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa”, actiune pe care nu o recunoaste. In acest context, spatiul comunitar a impus in 17 Martie 2014 primele interdictii de calatorie si inghetarea activelor asupra anumitor persoane din Rusia cu legaturi in actiunile asupra Ucrainei.

 

“Invazia Rusiei in Crimeea”

 

Joe Biden a facut in 7 si 8 Decembrie o vizita oficiala in Ucraina, actiune perceputa drept un semnal clar al Washigtonului ca Ucraina nu poate fi moneda de schimb in problema Siriei. Alaturi de presedintele Petro Porosenko, Biden a acuzat explicit Federatia Rusa de violarea acordului de incetare a focului semnat la Minsk, in Belarus. In sprijinul declaratiilor facute, vicepresedintele SUA a promis inca un ajutor de $190 de milioane.

 

Statele Unite stau ferm alaturi de poporul ucrainean in fata constantei – si subliniez constantei – agresiuni a Rusiei si a separatistilor sustinuti de Rusia”, a spus oficialul american. Biden a adaugat ca acordul de incetare a focului Minsk nu poate avea succes “daca Rusia nu isi indeplineste responsabilitatile si presedintele Putin esueaza sa se ridice la nivelul promisiunilor pe care le-a facut in repetate randuri presedintelui meu (Barack Obama – n.r.), voua si comunitatii internationale”.

 

In continuare, a mai aratat Vicele SUA, cea mai buna solutie la conflictul din Donbas ramane diplomatia aplicata in acordul de la Minsk. “Insa ambele parti trebuie sa se supuna conditiilor. Minsk nu poate avea succes daca Rusia nu isi indeplineste responsabilitatile”. Joe Biden a tinut sa taxeze si “invazia ilegala” a trupelor rusesti in peninsula Crimeea. “Simplul fapt ca nu vorbim in fiecare zi despre Crimeea nu inseamna ca am uitat despre aceasta invazie ilegala a Rusiei si ca o vom accepta, noi sau comunitatea internationala”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22