Basescu este ingrijorat de intarzierea expertizei privind incendiul de la Colectiv

Iulian Popescu | 04.01.2016

Traian Băsescu a declarat duminică seara, la B1 TV, că este îngrijorat de întârzierea expertizei privind cauzele incendiului din clubul Colectiv. Fostul preşedinte etse convins că „ceva nu este în regulă şi nu se leagă”, acesta fiind motivul întârzierii prezentării rezulatelor expertizei.

Pe aceeași temă

 

''Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani (referitoare la incendiul de la Colectiv –n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere'', a afirmat Traian Băsescu, la B1 Tv.

 

Fostul preşedinte este de părere că se tergiversează prezentarea raportului final privind incendiul din clubul Colectiv.

 

„Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată'', a susţinut fostul preşedinte.

 

Traian Băsescu a comentat şi declaraţia făcută de directorul Institutului de la Petroşani privind expertiza din cazul Colectiv.

 

''Am văzut chiar astăzi (duminică –n.r.) o declaraţie a directorului Institutului de la Petroşani, acolo sunt cei mai buni profesionişti pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morţi să spui <> .... Acolo sunt de scris 3 pagini, şi eu am fost expert al Ministerului Justiţiei pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil 3-4 pagini'', a susţinut Traian Băsescu.

 

Fostul preşedinte s-a declarat convins de faptul că ''experţii de la Petroşani ştiu deja ce nu bate, ce nu se potriveşte cu versiunea de până acum''.

 

Despre Republica Moldova

 

"Moldova este în pragul colapsului. Vă mai pot spune, deşi n-aş vrea să fie un subiect de comentarii, totuşi Moldova fără un împrumut de 60 de milioane de euro de la România nu îşi poate închide bugetul anului viitor", a argumentat el, acuzând faptul că "un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier când preşedintele Timofti îi refuză acest lucru exact datorită background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legături cu Moscova, de inconsecvenţe democratice", a spus Băsescu, la B1 Tv, citat de Mediafax.

 

"Dacă mâine în Parlament acest guvern va fi respins datorită unuia din partidele care se pretind a fi pro-europene, deci partidul lui Lupu, acest om ar trebui evacuat din Republica Moldova", a spus fostul preşedinte despre oligarh, adăugând că "face un rău enorm" ţării.

 

El a precizat că a "schimbat păreri" cu preşedintele Nicolae Timofti pe 1 ianuarie, când s-au felicitat, şi a avut cuvinte de laudă pentru nominalizarea lui Sturza ca premier şi pentru guvernul "curat" pe care acesta l-a propus.

 

Băsescu a comentat că i se pare ciudat că autorităţile române au acceptat ca Plahotniuc să aibă alt nume în paşaportul românesc decât în cel moldovean. "Dubla cetăţenie nu înseamnă şi două nume. Trebuia să îl cheme tot Plahotniuc şi în paşaportul din România, iar cine i l-a făcut are o problemă", a subliniat el.

 

Totodată, fostul şef de stat a criticat atitudinea autorităţilor de la Bucureşti în ceea ce priveşte Republica Moldova. "România trebuia să se implice, să discute. România a reuşit întotdeauna, cel puţin în mandatele mele, să transmită punctul de vedere către partidele pro-europene. Este clar că la Bucureşti se manifestă o indiferenţă inacceptabilă pentru ce se întâmplă acolo. (...) Atâta timp cât Federaţia Rusă e călare pe ei, cu mass-media, oameni de influenţă, bani, cu tot ce vrei, tu stai în România şi priveşti în zare să vezi ce-o ieşi la Chişinău?", a spus el.

 

Despre alegerile locale

 

Fostul președinte Băsescu a declarat la B1 Tv că își dorește un scor de 10 – 15 procente pentru Mișcarea Populară, la alegerile locale.

 

" Îmi doresc 15- 20% pentru Partidul Mișcarea Populară la alegerile locale. În primul rând, acest lucru depinde de capacitatea organizațiilor locale, și depinde foarte mult de liderii locali, dacă deschid partidul sau nu. Dacă vor vrea să-l închidă pentru ei, va fi un eșec, dacă îl vor deschide, au șanse majore. Vom vedea la alegeri dacă au preluat semnalul."

 

Acesta a mai precizat că valoarea în politică se vede în voturi.

 

"Ai valoare, ai voturi, nu ai valoare, nu ai voturi."

 

Traian Băsescu a mai spus că legea pentru alegerea primarilor dintr-un singur tur este o eroare care provine din timpul mandatului său.

 

"Alegerea primarilor din primul tur este o greșeală care s-a făcut în timpul mandatului meu. Ca de altfel și votul uninominal, care a fost tot o greșeala. Iohannis, actuala majoritate parlamentară a avut ocazia să corecteza acest lucru. Votul uninominal l-au rezolvat, dar alegerea primarilor din primul tur nu", a precizat fostul șef al statului.

 

Traian Băsescu a vorbit și despre cei care au șanse la câștigarea primăriei capitalei.

 

În percepția sa, Cristian Bușoi nu are nicio șansă la câștigarea locului de primar al Capitalei, dar Nicușor Dan ar putea avea șanse în cazul în care ar avea o susținere politică.

 

"În ceea ce-l privește pe Bușoi, nu-i dau nicio șansă, oricât de multe eforturi politice și nepolitice se vor face pentru câștigarea alegerilor de către Bușoi. În ceea ce-l privește pe Nicușor Dan, dacă va avea o forță politică care să-l sprijine, s-ar putea să poată câștiga. Dar deocamdată este prematur"

 

De asemenea, fostul președinte al României a mai declarat faptul că MP nu se va retrage din lupta pentru candidatura la Primăria Capitalei.

 

" Ce vă pot spune cu certitudine este că MP nu va rămâne în afara jocului la Primăria Capitalei. Cu cine vom candida, vom vedea", a explicat Traian Băsescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22