Esec in Parlamentul de la Chisinau dupa ce alesii au boicotat investirea Guvernului Sturza

Silvia Simion | 04.01.2016

Sesiunea speciala a Parlamentului Republicii Moldova s-a incheiat mai rapid decat era asteptat, din lipsa de cvorum. Esecul de luni se inscrie in lunga criza politica din tara vecina.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Parlamentarii au boicotat sedinta in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului, transmit site-urile moldovene de stiri. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca sedinta nu a avut cvorumul necesar, anunta Hotnews. Data de astazi, 4 ianuarie, era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.

 

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare. Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele poate dizolva legislativul si declansa alegeri anticipate.

 

Ion Sturza si-a prezentat duminica echipa guvernamentala si programul de guvernare pentru anii 2016-2018 in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii.

 

Viitorul guvern isi propune in primul rand negocierea unui acord de colaborare cu FMI fara de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalitatii, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri si crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum si diversificarea cailor si surselor de aprovizionare cu gaze naturale si electricitate, potrivit Radio Chisinau, citat de ziare.com.

 

Cabinetul Sturza isi doreste o colaborare eficienta cu Directia Nationala Anticoruptie din Romania si pe termen mediu obtinerea pentru Republica Moldova a statutului de tara candidata la aderarea la UE.

 

Cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat si o declaratie pe proprie raspundere privind intrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat ca semnarea declaratiei de integritate, al carei text a fost elaborat de reprezentantii societatii civile, nu este o inventie ci o practica internationala care va spori responsabilitatea guvernarii.

 

Potrivit premierului desemnat, la baza formarii echipei guvernamentale, o premiera pentru istoria Republicii Moldova, fiind fara participarea partidelor politice, au stat trei principii: patriotism, integritate si profesionalism.

 

Cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Partidul Liberal (PL), dar care sunt insuficiente pentru a obtine votul de investitura. Democratii si fostii deputati comunisti care au creat Platforma Social-Democrata au dat de inteles ca nu vor vota noul guvern, iar socialistii au anuntat ca nici nu se vor prezenta la sedinta de luni, ei optand pentru dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.

 

Daca guvernul nu este votat pana la 29 ianuarie, presedintele Nicolae Timofti este obligat sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate. Precedentul cabinet de ministri - condus de premierul liberal-democrat Valeriu Strelet - a fost demis la 29 octombrie in urma unei motiuni de cenzura, votata de opozitia de stanga prorusa si Partidul Democrat, din coalitia de guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22