Arabia Saudita profita din intretinerea tensiunilor, sustine Iranul

Tudor Despina | 04.01.2016

Arabia Saudita beneficiaza si prospera din intretinerea tensiunilor, sustine Iranul, in contextul degradarii relatiilor dintre cele doua state musulmane.

Pe aceeași temă

 

Reactia a venit luni din partea ministrului de Externe iranian, la scurt timp dupa ce Riyadhul a decis sa rupa relatiile diplomatice cu Teheranul. Oficialul iranian a subliniat hotararea tarii sale de a proteja misiunile diplomatice din afara granitelor, arata Reuters.

 

Iranul a actionat in concordanta cu obligatiile sale diplomatice pentru controlul largului val de emotie polulara care a aparut” dupa executarea clericului siit Nimr al-Nimr de catre Arabia Saudita. Protestatari iranieni au atacat, Duminica, ambasada Saudita din Teheran, fortand Riyadhul sa isi retraga personalul diplomatic din aceasta tara.

 

Protestatarii au dat foc mobilei din ambasada Saudita inainte ca fortele de ordine sa intervina. Oficialii iranieni au condamnat, de asemenea, atacul asupra ambasadei.

 

Arabia Saudita beneficiaza si prospera din intretinerea tensiunilor. A folosit incidentul ca scuza pentru alimentarea tensionilor”, a spus purtatorul de cuvant al ministrului iranian de Externe Hossein Jaberi Ansari. El a adaugat ca diplomatii iranieni inca nu au parasit Arabia Saudita. Acestora li s-au dat 48 de ore, incepand de Duminica, pentru a pleca din statul saudit.

 

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anuntat ca Arabia Saudita intrerupe relatiile diplomatice cu Iranul, dupa ce ambasada tarii sale la Teheran a fost atacata de o multime furioasa, in semn de protest fata de executarea unui cleric siit, la Riyadh.’

 

Sistarea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari vine dupa ce Arabia Saudita a executat 47 de prizonieri condamnati pentru terorism, printre care se afla si un important lider religios siit. Intreaga comunitate siita, in frunte cu Iranul, a condamnat uciderea acestuia, iar in unele orase oamenii au iesit in strada si au atacat reprezentantele diplomatice saudite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22