De același autor
Populismul proliferează. Unda de șoc a ajuns în Franța, în Ungaria, se manifestă și în Polonia. Terenul comun este insecuritatea economică și teama de atentate. Imigrantul devine țapul ispășitor.
Și dacă Marine Le Pen ar câștiga alegerile prezidențiale franceze din primăvara anului viitor? Ipoteza nu mai pare una neverosimilă. În primul tur al alegerilor regionale, Frontul Național a obținut cele mai multe voturi. Deși au pierdut la puncte în turul al doilea, au obținut totuși de trei ori mai multe locuri în consiliile regionale decât la regionalele precedente. Acum FN controlează o cincime din totalul de locuri la nivel național. Ascensiunea e vizibilă cu ochiul liber.
Apetitul unei părți dintre alegătorii francezi pentru FN nu ar trebui subestimat. Cele mai recente sondaje arată că șefa partidului ar termina prima într-o primă rundă care i-ar include, ipotetic, pe François Hollande și, fie Nicolas Sarkozy, fie pe rivalul său din cadrul formațiunii conservatoare, Alain Juppé. Și, indiferent cu cine ar intra în a doua rundă a prezidențialelor, nu există nimic care să garanteze că reprezentantul stângii ori al dreptei ar putea mobiliza alegătorii contra lui Marine Le Pen, așa cum s-a întâmplat la alegerile regionale.
Chiar și înainte de atacurile de la Paris, extrema dreaptă era în creștere. Iar lucrurile se accelerează în fiecare zi. Și nu doar în Franța. În Europa, populiștii au reușit să preia puterea executivă și în Ungaria, și în Polonia. Sunt parte, de asemenea, din coalițiile aflate la guvernare în Elveția și Finlanda. Sunt în fruntea sondajelor în Olanda, iar popularitatea lor e la un nivel record în Suedia.
Discursul e diferit, stilul e diferit, însă terenul comun este insecuritatea economică și teama de atentate. Șomajul din Europa a lăsat o masă enormă de muncitori mai în vârstă nemulțumiți, care își simt slujbele amenințate nu doar de globalizare și tehnologie, ci și de imigranți, care, în viziunea lor, au ca scop doar încasarea unor beneficii nemeritate, iar în același timp comit infracțiuni și nesocotesc obiceiurile locale. Elitele politice naționale și europene sunt văzute ca neputincioase și, totodată, imposibil de pedepsit pentru derapaje. La aceștia fac apel politicieni ca Marine Le Pen, care le promit stoparea imigrației. Peste teama de imigranți se adaugă pericolul jihadismului. De câte ori ISIS comite sau inspiră vreun atentat, reușește să amplifice în țările civilizate teama de imigranți.
Venirea la putere a lui Marine Le Pen ar avea consecințe dezastruoase pentru ceea ce reprezintă Franța, simbolic, economic, social. Ideile FN au produs stupoare nu o dată, iar între timp au fost doar cosmetizate puțin, dar esența a rămas aceeași. Ideile sunt utopice, imposibil de aplicat și ar produce un val distructiv imposibil de controlat, dacă va fi lăsată să și le pună în aplicare. În ciuda faptului că strategia lui Le Pen este contestată, plină de contradicții, numărul adepților Frontului e în creștere constantă. Dacă politicienii mainstream nu vor face schimbări curajoase, dacă această creștere va fi una substanțială, ar putea face diferența în alegerile de anul viitor.
Propunerile pot fi într-adevăr seducătoare pentru cei suficient de dezamăgiți atât de elitele naționale, cât și de cele europene. Într-un interviu pe care mi l-a acordat în urmă cu trei ani, Marine Le Pen spunea că singura soluție concretă pentru ieșire din criza economică este renunţarea la euro şi la Uniunea Europeană, pe care o numea, cu convingere, „Uniunea Sovietică Europeană“: „experimentul euro a eşuat. Euro a fost un mijloc de a ne forţa mâna pentru a pune pe picioare ceea ce eu numesc Uniunea Sovietică Europeană. O Uniune care se impune popoarelor contra voinţei lor. Scopul ei este să ne ia toată substanţa suveranităţii. (...) Nu avem euro decât de zece ani, nu trebuie să ne gândim că e o fatalitate dacă dispare, ce a fost făcut de om poate fi desfăcut de om“.
De când a preluat controlul partidului, Marine Le Pen a pledat mereu pentru aceleași idei. Dincolo de suveranitatea economică și politică ce ar impune renunțarea la euro și UE, lidera extremei drepte propune și protecționism economic, utilizarea resurselor naționale și păstrarea lor strict pentru francezi. „Avem mijloacele pentru a întreţine sistemul social, dar resursele trebuie păstrate pentru francezi, nu le putem da întregii lumi, adică tuturor celor care vin şi rămân pe teritoriul francez, legal sau ilegal. (...) atât timp cât vom continua să îngrăşăm pieţele financiare în această spirală a îndatorării, nu vom putea să ne dăm seama de justeţea austerităţii care e pe cale să ne fie impusă. Pentru că, în realitate, e vorba de a face popoarele să se întoarcă la Epoca de piatră a economiei“, spunea politicianul, referindu-se la CE, Banca Mondială și FMI.
În această lume posibilă a extremei drepte, dați pe ușă afară ar fi nu doar imigranții, ci și restul cetățenilor europeni: „Refuz Uniunii Europene orice drept de a acorda «cartea verde», de a autoriza imigranţi să vină pe teritoriul meu naţional pentru a munci sau pentru a trăi. Poporul francez e singurul care trebuie să decidă cine intră şi cine rămâne în Franţa“ , îmi declara, în urmă cu trei ani, lidera extremei drepte franceze. Când am întrebat: „Îi includeţi aici şi pe ceilalţi europeni?“, Marine Le Pen mi-a răspuns: „Da, bineînţeles. Cred că fiecare stat are dreptul să fie stăpânul propriilor frontiere“.
Marine Le Pen explica, dezinvoltă, din spatele pupitrului său din Nanterre, că extinderile succesive ale UE, inclusiv cea care a adus România în UE, au fost nişte greşeli și promitea că va demola, una câte una, deciziile tehnocraţilor de la Bruxelles, care au preluat „libertatea şi specificitatea popoarelor europene“. În cazul în care ar ajunge președinte, insista ea, ar numi un ministru al Suveranității, care va avea în sarcină inclusiv să renegocieze tratatele europene „pentru a reda francezilor suveranitatea bugetară, fiscală, legală, teritorială“.
Pe plan intern, dincolo de efectele atrase de renunțarea la euro și dezmembrarea UE, Marine Le Pen are o sumă de propuneri la fel de absurde. „Voi insera o serie de propuneri, printre care Republica să nu recunoască nicio comunitate, pentru a lupta împotriva comunitarismului, care e un pericol grav pentru societatea noastră. Voi propune şi priorităţile naţionale - accesul egal la un loc de muncă, la locuinţă socială pentru cei care au naţionalitate franceză. Dar, mai presus de toate, voi instaura modalitatea referendumului ca iniţiativă populară.“
Deși și-a mai moderat puțin discursul pentru a atrage votanți dinspre centru și stânga, şefa FN își urmărește agenda cu perseverență. Ce spune acum? Cele mai importante direcții de pe agenda sa națională sunt: „lupta fără milă contra imigrației ilegale“ și expulzările automate ale străinilor fără documente; o reducere dramatică a imigrației legale, cu renunțarea definitivă la acordarea dreptului de ședere pentru reunificarea familială; renunțarea la azilul pentru refugiați; reinstituirea pedepsei cu moartea; sfârșitul multiculturalismului anglo-saxon.
Disprețul față de tot ceea ce reprezintă UE rămâne la fel de profund și azi. Deși este membră a Parlamentului European din 2004, a fost totodată unul dintre inițiatorii rezoluției menite să forțeze Comisia Europeană să întocmească un document care să prevadă dizolvarea UE, document care să fie ulterior supus la referendum în statele membre. În egală măsură, platforma partidului său cere „oprirea nefericitei experiențe cu moneda euro“, întoarcerea la moneda națională și dizolvarea imediată a acordului Schengen și a spațiului fără frontiere. Pe aceeași linie se situează și promisiunea ca, odată ajunsă la putere, să retragă Franța din orice structură militară a NATO, pentru că nu e cazul ca Hexagonul să fie „pudelul SUA“ și să fie atras în războaie care nu sunt ale sale. Nu în ultimul rând, Marine Le Pen și-a exprimat clar și în mod repetat sprijinul și admirația față de acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina și Siria. Nimic nu s-a schimbat, așadar, cu excepția numărului de francezi atrași de acest discurs. Marine Le Pen știe să vorbească pe limba celor care simt că au involuat economic, care s-au îndepărtat de liderii pe care îi percep ca elitiști, care sunt iritați sau speriați de valul de imigranți care le-ar amenința identitatea națională și securitatea personală.
Sprijinul pentru politicienii extremiști și populiști în Europa (dar și în America) este la cote fără precedent după 1945. Negustorii fricii profită de pe urma creșterii terorismului și a degradării situației economice și devin o amenințare tot mai serioasă la adresa deschiderii și a toleranței cultivate de Occident. Politicieni mainstream încearcă să le spulbere argumentele prin dispreț, etichetându-i ca fasciști sau extremiști. Dar atitudinea riscă să se întoarcă împotriva lor: elitele nu sunt interesate de suferințe reale pe care populiștii mizează. La fel de grav, alții preiau din discursul extremist și promit, de pildă, excluderea imigranților de la beneficiile sociale, o formă de xenofobie care validează teza extremei. Răspunsul ar fi ca guvernele legitime să ia în seamă serios și să elimine treptat temerile pe care le speculează extrema dreaptă și populismul. Un lucru e cert însă: teama de criză și de terorism nu pot fi tratate cu extremism.