Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran cuprind ţările din jur. Noi ambasadori expulzaţi

Vlad Toma | 05.01.2016

Tensiuni extrem de serioase, care par să degenereze tot mai mult, au apărut zilele trecute între Arabia Saudită şi Iran, după ce autorităţile de la Riyadh au executat un cleric şiit, Nimr al-Nimr, alături de alte 46 de persoane acuzate de terorism.

Pe aceeași temă

 

Comunitatea şiita din Iran şi din alte ţări musulmane a condamnat uciderea liderului religios, existând mai multe proteste şi ajungându-se chiar la atacarea ambasadei Arabiei saudite din Teheran. Evenimente recente întăresc vechea fractură dintre şiiţi, majoritari în Iran şi Irak, şi suniţi, majoritari în Arabia Saudită şi în celelalte ţări arabe.

 

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anuntat ca Arabia Saudita intrerupe relatiile diplomatice cu Iranul, dupa ce ambasada tarii sale la Teheran a fost atacata de multime, in semn de protest fata de executarea clericului şiit. Oficialul saudit a mai precizat ca personalul diplomatic iranian trebuie sa paraseasca Arabia Saudita in 48 de ore, potrivit Al Jazeera. El a criticat autorităţile de la Teheran pentru că nu ar fi răspuns apelurilor diplomatilor sauditi care le-au cerut ajutorul in timpul protestelor violente de la Teheran, acuzând de fortele de securitate iraniene că au asistat pasive la distrugerile cauzate de protestatari, informeaza ziare.com.

 

Regatul Bahrain, apropiat Arabiei Saudite, a decis de asemenea sa rupa relatiile diplomatice cu Iranul, la scurt timp după acţiunea similară a autorităţilor de la Ryadh. Potrivit Digi 24, autoritatile de la Manama le-au dat diplomatilor iranieni un termen de 48 de ore pentru a parasi tara.

 

Emiratele Arabe Unite şi-au rechemat în ţară ambasadorul de la Teheran şi au anuntat de asemenea ca îşi vor reduce relaţiile diplomatice cu Iranul, micşorând numărul diplomaţilor trimişi in această ţară, anunţă CNN. EAU au transmit că au luat această decizie din cauza faptului că Iranul se amesteca prea mult în problemele Consiliului Cooperări din Golf şi a ţărilor arabe.

 

Sudanul l-a expulzat de asemenea pe ambasadorul iranian, alături de întreg corpul diplomatic trimis de Teheran, rechemându-şi ambasadorul din Iran. Autorităţile de la Ryadh au anunţat că hotărârea Sudanului de a rupe legăturile diplomatice cu Iranul ar fi fost provocată de abordarea sectară a autorităţilor de la Teheran în privinţa problemelor din regiune.

 

Iranul a criticat decizia Arabiei Saudite, acuzând-o că încearcă să profite de pe urma tensiunilor apărute, a transmis Reuters. “Iranul a actionat in concordanta cu obligatiile sale diplomatice pentru controlul largului val de emotie polulara care a aparut” dupa executarea clericului siit Nimr al-Nimr. “Arabia Saudita beneficiaza si prospera din intretinerea tensiunilor. A folosit incidentul ca scuza pentru alimentarea tensiunilor”, a spus purtatorul de cuvant al ministrului iranian de Externe Hossein Jaberi Ansari.

 

Presedintia SUA a cerut Iranului si Arabiei Saudite sa încerce să depaseasca tensiunile si sa coopereze in continuare pentru solutionarea conflictului din Siria: " Speram ca Arabia Saudita si Iranul vor continua sa colaboreze", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, citat de Associated Press. "In mod evident, este in interesul ambelor tari sa fie identificata o solutie politica la conflictul din Siria", a mai spus acesta, conform ziare.com

 

Ministrul de Externe al Rusiei a declarat de asemenea că autorităţile de la Moscova sunt "îngrijorate în privinţa escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, care îi implică pe actorii cheie din regiune." Rusia le-a cerut celor două ţări "să-şi tempereze discursurile şi să evite paşii care ar putea duce la escaladarea situaţiei şi la creşterea tensiunilor, inclusiv a celor religioase,"  transmite CNN.

 

Ministrul chinez de Externe a declarat de asemenea că speră că părţile implicate în acest conflict îşi vor păstra calmul şi vor folosi dialogul şi negocierile pentru a rezolva tensiunile apărute şi a păstra pacea şi stabilitatea în regiune.

 

Experţi occidentali în Orientul Mijlociu susţin că tensiunile ar putea degenera până la nivelul unei confruntări militare între cele două state.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22