BOR strange semnaturi pentru modificarea Constitutiei: Familia este uniunea barbat-femeie

Vlad Toma | 06.01.2016

În urma informaţiilor apărute în presă despre faptul că preoţii Bisericii Ortodoxe Române ar fi început deja strângerea de semnături pentru modificarea Constitutiei, patriarhul Daniel a transmis că această acţiune a Bisericii încearcă să apere familia tradiţională.

Pe aceeași temă

 

"Trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor modele noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele", arata patriarhul Daniel, citat de agentia de presa a Bisericii, Basilica.ro

 

PF Daniel sustine ca familia traditionala se gaseste intr-o situatie critică, modelul său fiind considerat "invechit sau perimat", pentru ca "traim intr-un context dominat de o mentalitate individualista si secularizanta, care nu cauta sfintirea vietii prin rugaciune, nasterea de copii si cresterea lor in credinta crestina".
 

Patriarhul critică de asemenea "cresterea numarului celor care trateaza casatoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat intre doua persoane de gen diferit sau de acelasi gen" şi subliniaza ca "parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza. Prin urmare, diluarea valorilor familiale traditionale sau inlaturarea diferentelor intre aceasta familie si alte tipuri de uniuni, in numele drepturilor omului si al egalitatii, submineaza familia naturala ca temelie a societatii umane".
 

PF Daniel considera ca "familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate", ceea ce se incearca prin initiativa Bisericii de a modifica legea fundamentala a Romaniei.
 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan: Sa scrie in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura
 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara ca a fost lansata o initiativa civica prin care se cere modificarea Constitutiei, astfel incat casatoria intre doua persoane de acelasi sex sa nu fie posibila in Romania, transmite ziare.com


"Este o initiativa civica pe care fratii nostri, care iubesc familia crestina, ar dori sa le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam si sa scrie acolo in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura - familia este tocmita dupa randuiala lui Dumnezeu - barbat si femeie. De aceea, daca veti gasi tineri studenti care o sa va roage sa semnati, va indemn cu incredere pentru ca, daca nu ma insel, nu stiu daca nu saptamana trecuta, nu stiu daca nu Grecia, a fost ingenunchiata in sensul acesta", a declarat mitropolitul.
 

Mai multi preoti din judetul Iasi si nu numai le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie.
 

Initiativa este sustinuta de BOR, dar si de mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie: Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia Pro Vita - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.


Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie prevede ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".
 

Grecia aproba parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex

 

Parlamentul elen a adoptat marti noapte o lege care permite parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex, in ciuda protestelor si opozitiei manifestate de partide si Biserica Ortodoxa.

 

Un numar din ce in ce mai mare de tari europene a acordat drepturi parteneriatelor intre persoane de ce acelasi sex, printre ele numarandu-se Marea Britanie, Spania si Cipru, dar subiectul ramane unul sensibil in multe state UE, scrie Reuters.


Desi Grecia a recunoscut parteneriatele civile inca din 2008, drepturile acordate nu se aplicau si in cazul cuplurilor homosexuale, initiativa fiind declarata discriminatorie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in 2013.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22