Becali a povestit cum isi scriu cartile coruptii de dupa gratii. Legea s-ar putea schimba

Iulian Popescu | 06.01.2016

Gigi Becali a recunoscut marți, într-o emisiune B1 Tv, că acele “lucrări științifice” scrise în detenție de persoanele publice pentru a scăpa o parte din perioada pe care ar trebui să o petreacă în închisoare, sunt realizate de alții, de obicei, spune el, de către coordonatori.

Pe aceeași temă

 

Becalii este unul dintre cei aproape 200 de infractori care au publicat in timpul executarii pedepsei un total de peste 400 de carti, in ultimii trei ani.

 

Pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnăriii se scad din pedeapsă 30 de zile, astfel încât Becali s-a eliberta cu 150 de zile mai devreme din cauza acestor cărți scrise de alții.

 

Cărțile scrise de George Becali:

  1.     Muntele Atos, patria ortodoxiei
  2.     Steaua si Becali
  3.     Becali si politica. Inceputurile
  4.     Iubirea milostiva si mantuitoare
  5.     Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei

 

Cei mai prolifici deținuți sunt însă Dan Voiculescu și Dinel Staicu, ambii "autori" a câte 10 "volume științifice".

 

„Nu poate nici CSM, nici ministrul Justiţiei (să schimbe această situaţie - n.r.) pentru că e lege. Poate propune Parlamentului schimbarea legii. Dacă este în lege că primeşti 30 de zile pentru o carte, nimeni nu poate schimba. Câştigul nu poate fi revocat, scrie în lege. Ea devine ştiinţifică prin ştampila editurii (...) Eu am făcut cinci cărţi, s-au vândut toate ca pâinea caldă. Dacă am făcut eu puşcărie cu cinci luni mai puţin, cui i-am făcut eu rău? A facut Borcea trei cărţi, care e problema? De ce atâta duşmănie şi răutate, că face un deţinut în loc de cinci ani, patru ani şi nouă luni. Dacă făceam eu încă cinci luni de puşcărie, cu ce îl încălzea pe procuror, pe CSM?”, a susţinut Becali la B1 TV.

 

”Se dă o declaraţie pe propria răspundere, că nu plagiezi. Dacă e plagiat, nu se poate revoca hotărârea. Se poate întâmpla să fii cercetat penal pentru declaraţie mincinoasă şi poţi să fii condamnat penal pentru declaraţie mincinoasă, dar câştigul de o lună nu poate fi revocat (...) Directorii de puşcării nu cunosc legea, pentru că ei nu vor să o aplice. Eu v-am spus conform legii, cum aceşti oameni şi eu, ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. (...) Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci zile”, a adăugat Becali.

 

Legea ar putea fi modificată

 

La Senat a fost depus un proiect care propune eliminarea acestei prevederi ce oferă posibilitatea reducerii cu 30 de zile a condamnării, pentru fiecare volum publicat, scrie România Tv.

 

"Actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate. Simpla activitate de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate "nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise".

 

"Comisia de eliberare condiţionată nu poate avea competenţa să judece valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real", mai susţin iniţiatorii proiectului.

 

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate spun că "în baza actualei legislaţii au fost eliberaţi condiţionat cei mai mulţi falşi cercetători ştiinţifici şi scriitori de ocazie condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii ani".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22