Arabia Saudita caută să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia: Poate juca un rol pozitiv

Vlad Toma | 07.01.2016

Adel al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a declarat, intr-un interviu acordat postului american CBNC, ca tara sa va încerca să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, deoarece Moscova poate avea un rol esenţial in stabilizarea regiunii.

Pe aceeași temă

 

Oficialul saudit, citat de Business 24.ro, a mentionat ca o crestere a schimburilor economice dintre cele doua tari se impune ca urmare a dimensiunilor celor doua economii. "Actualele schimburi comerciale pe care le avem cu Rusia nu reflecta dimensiunea economiilor tarilor noastre. Suntem membre ale G20, dar avem schimburi comerciale si investitii comune la un nivel redus. Vrem sa schimbam acest lucru. Rusia este o mare putere si poate juca un rol pozitiv, iar noi vrem sa ne angajam in discutii in acest sens. Vrem o relatie mai buna cu Rusia, care sa nu fie in detrimentul relatiilor cu alte state", a declarat ministrul Jubeir.
 

Arabia Saudita si Rusia au fost afectate de prabusirea pretului petrolului din ultimul an si jumatate, guvernul de la Riad fiind nevoit sa reduca drastic cheltuielile, in vreme ce Moscova se pregateste pentru inca un an de recesiune economica.


Anuntul ministrului de Externe al Arabiei Saudite vine dupa tensionarea relatiilor dintre Riad si Teheran, in urma executiei unui cleric siit din Arabia Saudita, seicul Nimr al-Nimr, lucru condamnat de conducerea siita a Iranului.

 

Ministrul saudit a exclus însă posibilitatea unei eventuale medieri realizate de Rusia intre Iran şi Arabia Saudită: "Daca vine vorba de mediere, nu avem nevoie. Stim unde este Arabia Saudita si stim unde este Iranul, iar Teheranul stie care sunt problemele noastre fata de ei si trebuie sa demonstreze seriozitate. Sa arate o schimbare de atitudine, sa ne demonstreze ca vor sa avem relatii normale si noi vom proceda la fel. Nu avem o problema cu asta", a pretins ministrul saudit de Externe.


Atat Iranul, cat si Arabia Saudita sunt implicate in negocierile de pace din Siria, care vor debuta la sfarsitul acestei luni la Geneva, iar analistii politici se tem ca tensiunile dintre cele doua state ar putea bloca acest proces.
 

Sauditii sustin ca nu au de gand sa puna bete in roate negocierilor de pace, in care Rusia este de asteptat sa joace un rol important, ca urmare a legaturilor apropiate intretinute cu regimul Assad. "Rusia ar putea juca un rol important in cadrul negocierilor prin exercitarea unei presiuni asupra lui Bashar al-Assad, pentru a-l convinge sa renunte la putere si sa permita formarea unui guvern de tranzitie in Siria", a mai spus Adel al-Jubeir, conform Business 24.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22