Comisia Europeana vrea sa impuna un sistem unic de taxe rutiere in Uniunea Europeana

Vlad Toma | 07.01.2016

Violeta Bulc, comisarul european pentru Transporturi, a declarat recent, intr-un interviu acordat publicatiei Welt, ca se incearca elaborarea unui sistem unic de taxe rutiere pentru toate statele Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

 

"Am putea prezenta o prima varianta a proiectului inca din acest an, care va reprezenta baza unui sistem european de taxare pentru conducatorii de masini si camioane, valabil in toate statele care au optat pentru aplicarea unei taxe de drum", a explicat Violeta Bulc, comisarul european pentru Transporturi, conform ziare.com

 

Comisarul a precizat ca spera ca proiectul va fi sustinut si de Germania. "Valoarea taxei ar fi direct proportionala cu numarul de kilometri parcursi".


In iunie 2015, Germania a amanat introducerea unei controversate taxe pe autostrada, dupa ce Uniunea Europeana a anuntat ca va cere in justitie anularea acesteia. Executivul UE a sustinut la acea vreme ca noua taxa discrimineaza soferii straini, asa ca a trimis un avertisment Germaniei.



Planul Germaniei era ca sa introduca un nou sistem din 2016, ce presupunea o taxa anuala de pana la 130 de euro pentru folosirea retelei de autostrazi. Soferii germani ar fi urma sa isi recupereze banii printr-o deducere fiscala, insa aceasta posibilitate nu se aplica proprietarilor de masini inmatriculate in alte state UE, motiv pentru care Comisia Europeana a acuzat Germania de discriminare.


Guvernul de la Berlin estima anul trecut ca prin aceasta schema va obtine aproximativ 500 de milioane de euro anual pentru a cheltui pe infrastructura rutiera. Comisia Europeana a insistat pentru un sistem de taxare "proportional, bazat pe distanta", asa cum a reusit sa obtina in cazuri similare in Austria si Slovenia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22