Justitia decide intrarea in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara

Tudor Despina | 07.01.2016

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a intrat in insolventa, dupa o decizie luata de instanta de judecata. Situatia se inscrie intr-un lung sir de insolvente care au cuprins mai multe companii romane.

Pe aceeași temă

 

Hotararea luata joi de Tribunalul Hunedoara vine dupa ce Complexul Energetic a depus, saptamana trecuta, in 29 Decembrie 2015, o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare in insolventa voluntara. Potrivit celor de la Hot News, ca administrator judiciar nu a fost desemnata firma controlata de Remus Borza, recunoscut pentru implicarea in procesele de insolventa, ci o alta firma, GMC SPRL Craiova.

 

Insolventa, decisa dupa o intalnire cu ministrul Energiei

 

CEH avea datorii de peste 1,2 miliarde de lei și pierderi estimate la peste 400 de milioane pe anul 2015. Peste 6.200 de angajați lucrează în cadrul CEH, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Decizia Consiliului de Administrație a fost luată după ce managerii companiei s-au întâlnit la sfarsitul anului trecut cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acesta a postat ulterior intalnirii pe pagina sa de Facebook, următorul mesaj:

 

Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să își asume situația în care se găsește compania, să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăși existența companiei.

 

Cine nu înțelege că e nevoie să îndreptăm rapid greșelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipă cu noi. E momentul în care depolitizarea și reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă. Cateva elemente pe care se vor concentra actiunile in perioada urmatoare: probleme de mediu, asigurarea stocurilor minime de carbune și consolidarea financiara a societatii.”

 

In vizorul DNA

 

In luna Iulie 2015, DNA Alba a efectuat perchezitii domiciliare in 9 locatii situate in Municipiul Bucuresti si in judetele Hunedoara si Maramures, din care una la sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

 

Printre aceste locatii s-au numarat Complexul Energetic Hunedoara, Administratia Finantelor Publice Deva si Termogaz. Procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2011- 2015. La Complexul Energetic Hunedoara ancheta procurorilor vizeaza achizitiile de pe perioada 2011-2015.

 

Insolvente in cascada

 

Cazul CEH confirma deja o situatie des intalnita in peisajul economic romanesc. Tot mai multe companii de stat sau private au cerut, in ultima perioada, insolventa, ca urmare a dificultatilor cu care se confrunta. Rompetrol, Astra Asigurari si Mediafax sunt cele mai recente cazuri de acest fel.

 

La jumatatea anului trecut, Rompetrol S.A., parte a grupului Rompetrol, si-a cerut insolventa. Rompetrol a anuntat ca a facut aceasta cerere din cauza din cauza unei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti. Procesul la care face referire Rompetrol este cel in care senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare, Rompetrol fiind obligat sa plateasca, alaturi de Alexandru Bucsa si Petrica Grama, aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finantelor.

 

In dosarul Rompetrol, Sorin Rosca Stanescu era acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Sorin Pantis, de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. In acelasi dosar, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la 2 ani si 8 luni inchisoare cu executare.

 

Rompetrol S.A. coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale Grupului Rompetrol, grup al carui pachet majoritar de actiuni era detinut pana de curand de compania KazMunayGas din Kazahstan. La finalul anului trecut, chinezii au decis sa achizitioneze pachetul majoritar al companiei petroliere KMG International – fostul Rompetrol Grup –, companie detinuta de kazahii de la KazMunayGaz. Potrivit celor de la Reuters, acordul vizeaza achizitionarea a 51% din actiunile la KMG International (fostul Rompetrol Grup), ca parte a unui pachet mai mare de pana la 4 miliarde de dolari ce include si participatii in industria de uraniu si telecomunicatii.Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

 

Si compania de asigurari Astra intra in faliment, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti au admis o cerere din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara in acest sens. Decizia luata la finalul anului trecut nu e definitiva. In 26 August 2015, Consiliul ASF a decis intrarea în faliment a societății Astra Asigurări și retragerea autorizației de funcționare a acesteia, a anunțat la acel moment, într-o conferință de presă, președintele ASF, Mișu Negrițoiu. "Astăzi, s-a întâlnit Consiliul ASF și a analizat situația societății Astra pe baza unui raport înaintat de KPMG (...) Potrivit concluziilor raportului sunt întrunite cele trei condiții legale care definesc starea de insolvență", a declarat Negrițoiu.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis în Februarie 2014 deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an.

 

In 2014, Mediafax Group, care reuneste operatiunile de presa scrisa, online si agentie de presa controlate in Romania de Adrian Sarbu, fostul sef de la Pro TV: Gandul.info, agentia Mediafax, Ziarul Financiar, Business Magazin etc. si-a cerut insolventa printr-o cerere inregistrata la Tribunalul Bucuresti. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, in 2013 Mediafax Group a inregistrat o cifra de afaceri neta de 17,5 milioane de euro, pierderi de 2,6 milioane de euro, datorii de 15,4 milioane euro, compania avand un numar mediu de 263 de angajati.

 

In Septembrie 2014, pe fondul amplificarii tensiunilor intre premierul de la acel moment Ponta si proprietarul Mediafax Group, Adrian Sarbu, clientii Mediafax au primit instiintari de la ANAF prin care erau anuntati de "infiintarea popririi asiguratorii", masura luata din cauza datoriilor de 21 de milioane de lei acumulate de aceasta companie. Atunci, directorul general al Mediafax Group, Orlando Nicoara, declara ca masura a fost contestata in instanta.


Potrivit Paginademedia.ro, contestatia Mediafax a fost admisa pe 25 noiembrie. Solutia instantei: "Admite contestatia la executare. Desfiinteaza decizia de instituire a masurilor asiguratorii nr. 1245317/22.08.2014 si toate actele subsecvente emise in executarea acesteia. Respinge cererea de suspendare a masurilor asiguratorii, ca ramasa fara obiect. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti. Pronuntata in sedinta publica astazi, 25.11.2014."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22