Legea prin care defrisarile ilegale devin amenintari la securitatea nationale, promulgata

Iulian Popescu | 10.01.2016

Președintele Klaus Iohannis s-a întors din vacanță și imediat a semnat două dintre legile care așteptau să fie promulgate: modificările la Legea dialogului social și legea prin care defrișările ilegale sunt incluse printre amenințările la securitatea națională.

Pe aceeași temă

 

În vară, președintele a trimis modificările la Legea Dialogului Social înapoi, pentru reexaminare, dar senatorii au refuzat renunțarea la această măsură solicitată de sindicate, așa încât Klaus Iohannis a fost obligat acum să o promulge.

 

Camera Deputaților a acceptat în parte obiecțiile formulate de președintele Iohannis, așa încât prevederea  precizează acum că, la cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația membrilor de sindicat.

 

Cotizația de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat.

 

Legea privind defrișările ilegale

 

Proiectul de modificare a Codului Silvic a marcat si primul conflict deschis intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni.

 

Fostul premier Victor Ponta vorbea intr-o interventie televizata despre un presupus trafic de influenta in PNL si, cu ricoseu, la nivelul Administratiei Prezidentiale in contextul scandalului Codului Silvic.

 

Presedintele Iohannis a reactionat, catalogand afirmatiile premierului drept “foarte grave” si a subliniat ca, daca informatiile nu se verifica, premierul va raspunde.

 

Victor Ponta a revenit cu o nuantare a pozitiei exprimate.

"Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște "binevoitori", în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alături de noi au făcut acel proiect de Cod Silvic și acum luptă cu tot ce pot ca să nu se adopte și să nu se pună această limită, să nu se ia măsuri concrete. Evident că au niște interese care sunt strict private", spunea Victor Ponta.

 

CITESTE SI: Presedintele Iohannis: Problema defrisarilor ilegale, pe ordinea de zi a CSAT

 

Întrebat dacă a fost trafic de influență la politicienii respectivi, Ponta a răspuns : "Eu nu pot să fac încadrări juridice, dar sunt absolut convins că doamnele și domnii pe care îi vedeți luptându-se la televizor au avut întâlniri în calitate oficială și privată cu reprezentanții Schweighofer".

 

In replica, presedintele Iohannis spunea: "Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn, si lasa sa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui. Acest lucru este surprinzator si fals. Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale, si nu a existat niciun fel de discutii, nici cu lobby-isti sau fosti colegi din PNL. Luand act de declaratiile premierului de aseara, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea premierul, daca ele se confima sau nu. Daca se confima, sa se ia masurile de urgenta care se impun, si daca nu, premierul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii de insinuare a unui trafic de influenta la nivelul presedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmatii, prin care vrea sa para interesant la televizor. Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu insemne o revenire la logica din campanie, promovata atunci de candidatul Ponta. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie, nu este bine. Cum nu sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva. Am avut o discutie telefonica deocamdata cu directorul SRI si l-am rugat sa cerceteze cu maxima eficienta si seriozitate aceste informatii."

 

CITESTE SI: Holzindustrie Schweighofer ia in calcul inchiderea afacerii din Romania

 

Ponta si-a nuantat pozitia exprimata initial, in contextul scandalului Schweighofer-Codul Silvic.

"Acuzatiile mele la adresa unei doamne deputat fost ministru si a catorva domni deputati din PNL le consider legitime. Si chiar asa s-a intamplat. Cred ca lucrurile s-au lamurit dupa ce a citit toata lumea ceea ce am spus eu la B1 TV. Lucrurile sunt foarte clare, eu am acuzat si acuz in continuare o doamna deputat al PNL si cativa domni deputati PNL, care s-au intalnit si care in Parlament promoveaza interesele unei singure companii impotriva intereselor publice. Nu am afirmat niciodata si am fost foarte clar, ca am fost intrebat: 'Vorbiti de oameni din jurul presedintelui?' Nu, dimpotriva, si cred ca, printr-un efort comun - presedinte, Guvern, Parlament, servicii de informatii, Jandarmerie, Politie - putem sa luam masuri concrete pentru ca sa fie o strategie de protejare a padurilor", a spus fostul șef al executivului.
 

Context

Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

 

Potrivit informatiilor aparute pe retelele de socializare, societatea civila se teme ca Holzindustrie Schweighofer Romania face presiuni asupra parlamentarilor ca limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România sa fie crescuta. Mai mult, societatea civila acuza ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis codul silvic in Parlament pentru a ajuta Holzindustrie Schweighofer Romania.

 

CITESTE SI: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru suspendarea exporturilor de busteni, cherestea si lemn de foc pana la 31 august

 

De cealalta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania sustin ca respecta legislatia in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spun ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.

 

"Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera  comportamentul inadecvat  al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22