Cazul MH17, limita pragmatismului european

Tudor Despina | 12.01.2016

O bună parte a presei occidentale și din ce în ce mai multi analiști de politică externă prevăd o normalizare, măcar parțială, a relației Uniunii Europene cu Rusia, in 2016. Alături de anexarea Peninsulei Crimeea, MH17 trasează linia peste care nici măcar cel mai dur pragmatism nu poate trece.

Pe aceeași temă

 

17 Iulie 2014. O rachetă era lansată din incerta regiune separatistă în estul Ucrainei, acolo unde separatiștii rusofoni din Donețsk și Lugansk au resetat ordinea firească, cu ajutorul Moscovei. Câteva ore mai târziu, presa de pe glob vuia cu privire la un accident aviatic produs undeva în estul Europei. Țin minte că noi, la Revista 22, acopeream la acel moment evenimentul cu eforturi mari, dat fiind că informațiile curgeau în cascadă, multe nefiind verificate sau de bună-credință. Eram în ceață. Însă, treptat, cu mare greutate, o anchetă a fost lansată. Acum, la un an și jumătate distanță, anchetatorii analizează informații care arată că mai mulți soldați ai armatei ruse au fost implicați în doborârea cursei de linie Malaysia Airlines MH17.

 

Care sunt faptele confirmate, la acest moment: Prăbușirea cursei MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur a lăsat în urmă 298 de morți, toți civili, având diferite naționalități, dar cu preponderență olandezi. De aceea, ancheta internațională este coordonată de Biroul olandez pentru Securitate (OVV), anchetă care a stabilit, parțial, câteva concluzii. Anume:

 

  1. Avionul cu cei 298 de pasageri morți a fost doborât de o rachetă sol-aer;
  2. Sistemul de rachete folosit în doborârea aeronavei este de tip BUK, producător controlat de statul rus;
  3. Racheta care a lovit cursa MH17 a fost lansată din zona controlată de separatiștii pro-ruși.

 

Bineînteles că informațiile prezentate la finalul anului trecut, într-un raport parțial la ancheta aflată în curs de desfășurare, au fost contestate de Moscova. Kremlinul a acuzat o „politizare” a anchetei. “În ciuda eforturilor repetate și îndelungate ale Rusiei de a organiza ancheta în așa fel încât concluziile să fie cuprinzătoare și imparțiale și să ia în calcul toate informațiile pe care le avem, este o încercare evidentă de a trage concluzii părtinitoare, de a executa ordine politice”, spunea Serghei Ryabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, la scurt timp după publicarea raportului anchetei.

 

Sigur că Moscova a respins în repetate rânduri acuzațiile Occidentului potrivit cărora rușii se află în spatele incidentului, prin interpușii lor separatiști din Donețsk și Lugansk. Și sigur că, în ciuda faptului că a spus în la fel de multe ocazii că vrea să contribuie la aflarea adevărului, Kremlinul a avut grijă să blocheze – în 30 Iulie 2015 – o rezoluție ONU privind înființarea unui tribunal independent care ar fi urmat să ancheteze doborârea MH17. Inițiativa a căzut la vot, după ce ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, a făcut uz de veto.

 

Dar în ciuda tuturor obstrucțiilor pe care Moscova le lansează, ancheta condusă de olandezi își continuă cursul. Iar ultimele informații care au ajuns pe masa procurorilor de la OVV ar putea să dea o nouă dimensiune dosarului. Platforma investigativă britanică Bellingcat spune că a identificat până la 100 de soldați ruși care ar putea avea cunoștințe despre activitatea sistemului de rachetă BUK în perioada în care avionul a fost doborât. Mai mult, Bellingcat susține că mai mulți soldați din armata rusă ar fi fost implicați în prăbușirea MH17. Potrivit Radio Europa Liberă, fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a declarat pentru postul olandez de televiziune NOS, în 3 Ianuarie 2016, că are informații conform cărora cel puțin 20 de soldați din Brigada anti-aeriană nr. 53 din cadrul armatei Federației Ruse, o unitate staționată în Kursk, la mai puțin de 160 de km distanță de regiunile separatiste din estul Ucrainei, sunt implicați în acest caz. “Avem numele și fotografiile soldaților care au mers cu sistemul BUK implicat în doborârea (cursei) MH17, de asemenea și ale comandaților lor”, a spus Higgins pentru London Telegraph.

 

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, fondatorul Bellingcat a explicat că informațiile pe care le deține și care au fost înaintate procurorilor olandezi punctează personal mai mulți comandați ruși implicați în acest caz. Anchetatorii însărcinați cu anchetarea cazului au spus în 4 Ianuarie că analizează informațiile potrivit cărora rușii ar fi implicați. „Am primit raportul (Bellingcat) imediat după Crăciun. Vom studia cu atenție informațiile și vom determina dacă pot fi folosite în ancheta penală”, a spus pentru AFP Wim de Bruin, purtător de cuvânt al procuraturii olandeze. Este de așteptat ca investigația să publice nume de suspecți în doborârea cursei de linie MH17 în cursul acestui an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22