Obama, ultimul discurs in Congres: ISIS nu reprezinta o amenintare existentiala pentru SUA

Iulian Popescu | 13.01.2016

Presedintele Barack Obama a tinut marti seara utimul sau discurs despre starea Uniunii pronuntat in fata Congresului de la Washington, discurs in care a repetat ca gruparea Statul Islamic "nu reprezinta o amenintare existentiala" pentru SUA, scrie Hotnews, cae preia AFP.

Pe aceeași temă

 

Discursul este tinut la mai putin de un an de la incheierea ultimului sau mandat de presedinte.

 

"Luptatorii din spatele camionetelor si sufletele ratacite care comploteaza in apartamente sau garaje sunt un pericol pentru civili, dar nu au reprezentat o amenintare existentiala pentru natiunea noastra", a fost replica lui Obama fata de acuzele aduse de republicani care i-au reposat presedintelui american ca a slabit puterea SUA in exterior, potrivit CNN, citata de Hotnews.

 

Despre islamofobie si teama de viitor

 

Obama a criticat dur atacurile islamofobe ale liderilor republicani, cu referire clara la recentele declaratii ale lui Donald Trump fata de musulmani si i-a indemnat pe americani sa nu-si atace minoritatile si sa ramana o natiune optimista.

 

"America are nevoie de un presedinte cu un ochi ager, o inima mare si de o natiune optimista... De fiecare data au existat lideri care le-au spus oamenilor sa se teama de viitor, care au pretins fraiele puterii cu promisiunea de a restabili gloria din trecut... aruncand temeri de fiecare data cand am primit un grup sau o idee care ar fi puus America in pericol, dar de fiecare data am depasit cu bine aceste temeri si amiesit mai puternici decat inainte", a seful de la Casa Alba, citat de Hotnews.

 

"America a traversat schimbari majore in trecut: razboaie si recesiuni, sosirea imigrantilor, lupta pentru drepturi civile", arata Obama in discursul sau.

 

"De fiecare data, unii dintre noi au afirmat ca le este teama de viitor (...) De fiecare data, am invins aceasta teama", a mai spus Obama, citat de Ziare.com.

 

Despre starea economia americana

 

Obama a amintit ca la inceperea primului sau mandat SUA se confrunta cu o criza financiara grava si cu o scadere accentuata a ocuparii si a a declrata ca a reusit in mandatul sau o injumtatire a somajului si a creat peste 14 milioane de locuri de munca, iar economia SUA continua sa fie cea mai solida din lume.

 

Congresul, for dominat de republicani, a fost aratat din nou cu degetul de Obama care l-a acuzat ca i-a blocat mai multe politici economice, dar in special ca nu i-a acceptat reforma in Sanatate.

 

Barack Obama a amai acuzat Congresul fiindca a intarziat  inchiderea inchisorii de la Guantanamo Bay, vazuta de opinia publica internationala ca un adevarat lagar de concentrare.

 

Incalzirea globala, o certitudine

 

Asa cum presa americana anticipase, Barack Obama a tratat pe larg in discursul sau teme ecologiste (combustibili, masini nepoluante...) si a tras un semnal de alarma in privinta incalzirii globale acuzandu-i de iresponsabilitate pe acei factori de decizie care nu iau in serios problema poluarii in SUA, mai scrie Hotnews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22