Risipa, coruptie, politizare la C.E. Hunedoara. Administratorul judiciar a fost contestat

Tudor Despina | 14.01.2016

Complexul Energetic Hunedoara contesta in instanta administratorul judiciar care i-a fost repartizat in derularea procedurii de insolventa.

Pe aceeași temă

 

La Registratura Tribunalului Hunedoara a fost inregistrata, joi, o cerere de apel prin care CEH contesta hotararea instantei in dosarul declansarii procedurii de insolventa. Complexul Energetic nu e multumit de firma desemnata de judecator ca administrator judiciar. Dosarul urmeaza a fi transmis Curtii de Apel Alba Iulia, a spus purtatorul de cuvant al Tribunalului, citat de Agerpres.

 

Am contestat desemnarea administratorului judiciar provizoriu, altul decat cel cerut de societate”, a spus si directorul general al CEH, Viorel Stancu. Complexul a intrat in insolventa joia trecuta, dupa o decizie luata de instanta de judecata, fiind desemnata ca administrator judiciar firma GMC SPRL Craiova. Asta in timp ce CEH prefera firma lui Remus Borza, Euro Insol.

 

Risipa, coruptie, politizare

 

Recent, ministrul Energiei a trimis Corpul de Control la Complexul Energetic Hunedoara pentru a verifica daca managementul companiei a dat prime de Craciun, asta in conditiile in care CEH se confrunta cu datorii de 1,2 miliarde de lei si sta pe marginea falimentului.

 

"Acolo s-au făcut niște plăti înainte de intrarea în insolvență, s-au și dat niște prime undeva în zona conducerii. Am trimis un corp de control. Acolo sunt niște lucruri care depășesc nivelul meu de înțelegere și ceea ce consider eu că este o atitudine corectă, morală și responsabilă.Cred că trebuie să ne asumăm cu toții o stare de lucruri, că aceasta este o situație care are un context istoric cert. Trebuie să punem punct.

 

Situația în care ne aflăm este o realitate. Trebuie să spunem stop risipei, stop corupției, stop până la urmă amestecului între elemente de profesionalism și alte lucruri, politizare sau mai știu eu ce, și să invităm în acest context pe toți cei care cu adevărat vor să schimbe ceva și pot să o facă", a declarat ministrul Energiei, la Realitatea Tv.

 

Insolventa, decisa dupa o intalnire cu ministrul Energiei

                                                                             

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a intrat in insolventa, in 7 Ianuarie, dupa o decizie luata de instanta de judecata. Situatia se inscrie intr-un lung sir de insolvente care au cuprins mai multe companii romane. Hotararea luata joia trecuta de Tribunalul Hunedoara vine dupa ce Complexul Energetic a depus, in 29 Decembrie 2015, o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare in insolventa voluntara.

 

CEH avea datorii de peste 1,2 miliarde de lei și pierderi estimate la peste 400 de milioane pe anul 2015. Peste 6.200 de angajați lucrează în cadrul CEH, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Decizia Consiliului de Administrație a fost luată după ce managerii companiei s-au întâlnit la sfarsitul anului trecut cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acesta a postat ulterior intalnirii pe pagina sa de Facebook, următorul mesaj:

 

Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să își asume situația în care se găsește compania, să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăși existența companiei.

 

Cine nu înțelege că e nevoie să îndreptăm rapid greșelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipă cu noi. E momentul în care depolitizarea și reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă. Cateva elemente pe care se vor concentra actiunile in perioada urmatoare: probleme de mediu, asigurarea stocurilor minime de carbune și consolidarea financiara a societatii.”

 

In vizorul DNA

 

In luna Iulie 2015, DNA Alba a efectuat perchezitii domiciliare in 9 locatii situate in Municipiul Bucuresti si in judetele Hunedoara si Maramures, din care una la sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

 

Printre aceste locatii s-au numarat Complexul Energetic Hunedoara, Administratia Finantelor Publice Deva si Termogaz. Procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2011- 2015. La Complexul Energetic Hunedoara ancheta procurorilor vizeaza achizitiile de pe perioada 2011-2015.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22