Pe aceeași temă
Este pentru a doua oara cand un roman castiga acest premiu, potrivit unui comunicat citat de Hot News. "Distinctia recunoaste lupta curajoasa si sustinuta a Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA din Romania, impotriva coruptiei la nivel inalt. In calitate de sefa a agentiei in fruntea careia a fost numita in mai 2013, a trimis in judecata un fost prim-ministru si a pus sub acuzatie zeci de parlamentari, judecatori si magnati ai afacerilor. (...)
Este a doua oara cand un roman castiga acest premiu; in anul 2010, l-a primit Iana Matei, presedintele fundatiei Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane. Laura Codruta Kovesi reprezinta un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader's Digest le promoveaza", se arata in comunicatul citat.
In fiecare an, editorii Reader’s Digest din Europa nominalizeaza mai multi europeni care au avut o influenta majora asupra unei probleme contemporane presante si care au facut, prin rezultatele lor, ca lumea sa fie un loc mai bun pentru semenii lor.
"Numarul de februarie al tuturor editiilor europene ale revistei Reader's Digest, a carei editie romaneasca este detinuta de Tarsago Romania, include un profil detaliat al Laurei Codruta Kovesi, semnat de Andrew Higgins, jurnalist la The New York Times. Acesta prezinta modul in care fosta jucatoare de baschet si studenta la Drept, care si-a urmat tatal in cariera de procuror, a declansat cel mai mare cutremur politic care a zguduit Romania de la caderea comunismului, in 1989", se spune in comunicat.
Articolul in cauza arata ca, in primele noua luni ale anului trecut, DNA a dus acuzatii de coruptie impotriva a peste 800 de persoane. "Printre cei pusi sub acuzare, in anul 2015, de DNA se numara patru ministri, zece primari ai unor orase mari, noua presedinti de consilii regionale si 14 fosti sau actuali membri ai Parlamentului. Un raport al Comisiei Europene a elogiat agentia condusa de Laura Codruta Kovesi pentru "rezultatele sale neintrerupte" in lupta impotriva coruptiei din Romania", subliniaza comunicatul. Aproape 120 de procurori DNA lucreaza la peste 6.000 de cazuri de coruptie, rata de condamnare fiind undeva la 90%.
Kovesi, personalitate care ghideaza Europa
La finalul anului trecut, Laura Codruta Kovesi aparea pe lista celor 28 de personalitati care influenteaza si ghideaza Europa. Cotidianul Politico a publicat o ampla lista cu 28 de personalitati care, in viziunea lor, au o contributie esentiala in evolutia continentului european. Printre acestia este si sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
Numita intr-o functie de conducere la doar 33 de ani, in 2006, Laura Kovesi este prima femeie care a devenit Procuror General al Romaniei, scrie publicatia intr-un portret pe care i-l face sefei DNA. “Sapte ani mai tarziu, ea a marcat o noua cotitura cand a fost numita la sefia Directiei Nationale Anticoruptie”. De atunci, sub autoritatea sa, DNA a instrumentat cazuri de coruptie asupra unor politicieni de varf din toate partidele: “fostul ministru Elena Udrea, primarul Bucurestiului Sorin Oprescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu, arestat in timp ce Basescu inca se afla in functie si, la momentul punerii sub acuzare, la acel moment premierul Victor Ponta”.
Sustinere puternica
In Aprilie 2014, Kovesi a primit premiul Ambasadei SUA pentru activitatea Femeilor curajoase din intreaga lume. Intr-o ceremonie desfasurata la ambasada, insarcinatul cu afaceri de la acel moment al SUA, Duane Butcher, a spus ca"Laura Codruta Kovesi a demonstrat curaj extraordinar, luptand impotriva infractionalitatii si coruptiei. Ea este o forta care lupta pentru reforma justitiei si a statului de drept". Kovesi a spus atunci ca "nu este greu sa fii curajoasa., iar multumirea de a sti ca ai facut ce trebuia depaseste cu mult orice eventuale neplaceri cauzate de presiuni externe, de forte interesate sa promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite si iti da puterea de a continua”.
De altfel, in luna Octombrie, noul ambasador american la Bucuresti, Hans Klemm, a dat asigurari ca Washingtonul ramane alaturi de autoritatile romane in lupta impotriva coruptiei. Klemm spunea atunci ca sustine “in totalitate” munca lui Kovesi la DNA. „Susţin în totalitate munca doamnei Kovesi. Chiar am avut privilegiul să o întâlnesc săptămâna trecută. I-am spus şi dânsei ceea ce le-am spus tuturor oficialilor români pe care i-am întâlnit, şi anume faptul că Statele Unite ale Americii susţin lupta împotriva corupţiei. Iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a sprijini România în acest demers”, a spus Hans Klemm la ceremonia de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.