Ponta va rămâne fără doctorat. Guvernul a decis ca universitățile să poată retrage titlurile.

Silvia Simion | 19.01.2016

Guvernul a adoptat o ordonanta care scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica. De altfel, componenta acestui for - care i-a scapat de plagiate atat pe Victor Ponta, cat si pe Gabriel Oprea - a fost revocata la inceputul lunii decembrie de ministrul Curaj.

Pe aceeași temă

 

 

In noul mecanism de verificare a plagiatelor, "numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite", a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj intr-o conferinta de presa de la sediul Guvernului. Acesta a declarat ca Guvernul a modificat legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica, pentru ca plagiatele demnitarilor sa nu mai fie exceptate de la analiza universitatilor.

 

Acest lucru inseamna ca Victor Ponta poate ramane oricand fara titlul de doctor, caci, in urma cu doar o luna, rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat ca le va retrage titlurile de doctorat celor care le-au obtinut aici si s-a dovedit ca au plagiat in lucrare, imediat ce legea va fi schimbata. Or, Universitatea Bucuresti a afirmat de la inceputul scandalului, in 2012, ca lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, ulterior cerand in mai multe randuri Ministerului Educatiei retragerea titlului.

 

Dupa modificarea legii eticii, va urma promovarea unei Ordonante de Urgenta care va modifica Legea Educatiei, "dupa care vom da hotarari de guvern si ordine de ministru" pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor, a adaugat Adrian Curaj.

 

In ceea ce priveste Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ministrul Educatiei a declarat ca "a aparut o confuzie": "Consiliul CNATDCU a fost numit in 2012. Eu nu am facut niciun fel de numire in consiliul general CNATDCU. (...) A trebuit sa completam comisiile, pentru ca institutia sa fie functionala", a declarat Adrian Curaj. Ministrul a precizat ca 8 posturi din aceste comisii trebuia completate, dupa decesul unora sau iesirea altora la pensie.

 

 

Curaj a facut referire la acuzatiile care i-au fost aduse zilele acestea ca a numit-o pe Ecaterina Andronescu in consiliul general al CNATDCU, dupa ce vineri, 15 ianuarie 2016, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin prin care a schimbat mai multi profesori din Comisiile de specialitate ale CNATDCU, dar a mentinut neschimbata componenta Consiliului general al CNATDCU - conducerea forului, informează Hotnews.

 

In noul mecanism, o persoana nu poate sa faca parte decat dintr-un consiliu de etica, a precizat Adrian Curaj.

 

Ministrul a reiterat recomandarea catre demnitari sa isi suspende doctoratele in timpul mandatelor: "Nu cred ca ai timp sa faci si doctorat. Eu as numi-o recomandare, mi se pare o abordare eleganta, de responsabilitate. Daca as putea, as pune-o ca recomandare puternica. (...) Daca esti in mijlocul unui doctorat, poti intrerupe pentru un an sau doi".

 

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Adrian Curaj:

  • Universitatile si, ca mecanism de apel, CNATDCU [vor fi institutiile responsabile sa analizeze acuzatiile de plagiat].  Dar numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite.
  • In acest moment, am spus ca am putut sa modificam legea eticii. Va fi o ordonanta de urgenta privind legea educatiei. Dupa acea ordonanta de urgenta, vom mai da cele necesare, hotararile de guvern si ordinele de ministru, pentru a avea un cadru total functional.
  • Nu putem emite ordonanta de urgenta inainte de inceperea activitatii parlamentare. Deci in prima sedinta de guvern dupa inceperea activitatii parlamentare sau in cea de-a doua, in cel mai rau caz, vom avea ordonanta de urgenta. Noi lucram la ea, o avem pregatita, stiti ca am avut o comisie care a lucrat si mi-a facut recomandari. Comisia si-a finalizat si este atenta la toate aceste dezvoltari, lucram impreuna cu comisia in continuare, pana cand vom avea tot cadrul functional.
  • Referitor la ce se va intampla cu CNATDCU, cred ca trebuie sa discutam la pachet, pachet insemnand Consiliul National de Etica, Consiliul National de Etica si Management Universitar, CNATDCU, consiliile de cercetare-dezvoltare-inovare; le-am spus pe toate la un loc, pentru ca primul mecanism pe care il voi pune in practica este acela ca o persoana sa nu poata sa faca parte decat dintr-un consiliu.
  • Ati vazut ca am facut deja solicitarea ca CV-urile sa fie prezente pentru toti membrii diverselor consilii. Sunt convins ca o sa va placa mecanismul transparent, direct de recrutare a structurilor si de constructie a noilor institutii.
  • Eu nu dizolv sau defiintez o institutie, ci creez mecanismele ca acestea sa se construiasca asa cum trebuie ca sa isi indeplineasca rolul. Si nu trebuie sa uitam ca rolul acestora se schimba si in contextul noului rol si in contextul in care vom pune niste conditii privind numarul de consilii in care o persoana poate face parte, cu siguranta ca va fi o dinamica destul de mare a acestora.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22