Pe aceeași temă
Judecatorii CCR au avut trei principale argumente pentru care au declarat neconstitutional actul normativ. In primul rand, spun ei, legea nu este clara, pentru ca niciunde in text nu scrie exact ce anume reprezinta aceasta pensie speciala.
Un alt argument este ca legea instituie inegalitati chiar intre persoanele care ocupa aceleasi pozitii. Reamintim ca unul din articolele actului normativ spune ca nu vor putea beneficia de acest drept acei alesi locali care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in timpul mandatului.
O alta problema identificata de magistratii CCR este ca initiatorii legii nu au prevazut sursa de finantare pentru aceste pensii, informeaza ziare.com.
Legea se va intoarce in Parlament si trebuie pusa in acord cu decizia magistratilor in cel mult 45 de zile. Sunt insa numeroase alte decizii de neconstitutionalitate care nu sunt introduse in legislatie de ani de zile, printre acestea inclusiv Codul penal, dupa cum reiese dintr-o analiza publicata de Revista 22.
Inainte de intrarea la sedinta, Augustin Zegrean, presedintele CCR, a fost intrebat de jurnalisti daca pensiile speciale ale alesilor locali reprezinta privilegii, iar acesta a raspuns ca "orice ban in plus constituie un privilegiu".
"Nu e o pensie contributiva, nici nu stiu cum sa o calific", declarat acesta.
Augustin Zegrean a precizat ca, "daca legea intra in vigoare, beneficiaza de pensie si fostii prim secretari de partid, pentru ca ei aveau si calitatea de presedinte de consiliu judetean", functia avand origini vechi.
In ceea ce priveste pensiile speciale ale parlamentarilor, Augustin Zegrean, fost deputat, a declarat ca "nu crede ca ar rezista tentatiei" si ar face solicitare pentru pensie, pentru ca "nu e nimeni atat de bogat in Romania incat sa isi permita sa renunte la acesti bani".
"Toti parlamentarii s-au laudat la televiziunile voastre ca vor face contestatie, dar n-au facut (...) I-am asteptat, pentru ca au spus ca o fac, toti au spus! (...) Nu stiu daca aveau sau nu motive", a mai spus Augustin Zegrean, refuzand sa isi spuna propria opinie pe aceasta tema pentru a nu fi acuzat ca s-a antepronuntat, in cazul in care legea va fi totusi contestata la CCR.
Totusi, in context, Augustin Zegrean a comentat situatia in sine. "In toata Europa sunt doar 2-3 tari in care parlamentarii nu primesc pensie dupa ce termina. Voi ati vrea sa-i impuste cand ies din mandat", a spus acesta, referindu-se la cota extrem de scazuta de incredere a Parlamentului.
Sesizarea inaintata de Guvern pe 26 decembrie reclama incalcarea mai multor articole din Constitutie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurarea finantarii pentru indemnizatiile nou create.
”In forma adoptata, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei.(...) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat”, arata Guvernul in contestatia inaintata Curtii Constitutionale, citat de Hotnews.
Legea adoptata la sfarsitul lunii decembrie prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat. De indemnizatia pentru limita de varsta beneficiaza si alesii locali care au avut anterior intrarii in vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliul Judetean.
Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile alesilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si nicio abtinere. Liberalii au iesit din sala inaintea votului, dar nu au facut nici un demers pentru a contesta legea la Curtea Constitutionala. Guvernul a contestat-o pe 26 decembrie.