Moscova, despre cazul Litvinenko: “O glumă. Implicarea statului rus, inacceptabilă!”

Tudor Despina | 21.01.2016

Rusia consideră raportul justiției britanice drept o “glumă” și spune că ancheta cazului Litvinenko poate afecta relațiile bilaterale dintre cele două state.

Pe aceeași temă

 

Un judecător britanic a declarat joi că este probabil ca asasinarea disidentului rus Alexandr Litvinenko să fi fost aprobată de FSB şi de preşedintele rus Vladimir Putin. Declaraţiile judecătorului fac parte din concluziile anchetei publice privind moartea fostului spion KGB. "Operatiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobata de dl.Patrushev (Nikolai Patrushev, fostul sef al FSB) si de asemenea de presedintele Putin", a susţinut magistratul.

 

În replică, Moscova respinge raportul ca fiind o “glumă”. Investigația justiției britanice în cazul Litvinenko poate “otrăvi” relațiile dintre Rusia și Marea Britanie, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Telegraph.

 

În context, ambasadorul rus la Londra, Alexander Yakovenko, a fost convocat la ministerul britanic de Externe în legătură cu publicarea raportului final al anchetei privind moartea lui Alexander Litvinenko. Ambasada rusă consideră ancheta în cazul Litvinenko drept o provocare ostentativă din partea britanicilor.

 

Nu vom acepta nimic care nu e bazat pe dovezi testate într-o curte de justiție deschisă. Credem că durata anchetei este motivată de o încercare de mușamalizare a incompetenței serviciilor speciale britanice. Credem că aici e vorba despre o încercare de a pune presiune suplimentară pe Rusia. Este inacceptabil că raportul concluzionează că statul rus a fost implicat în moartea domnului Litvinenko pe teren britanic. Această provocare grosolană din partea autorităților britanice nu ajută în relația bilaterală”, arată ambasada rusă la Londra, într-o declarație de presă.

 

Controversa Litvinenko

 

Cazul Alexander Litvinenko a produs un urias scandal diplomatic intre Marea Britanie si Federatia Rusa, acesta murind ca urmare a consumului de ceai otravit cu polonium 210, in hotelul Millenium din Londra.

 

Inainte sa moara, fostul agent KGB l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca s-ar afla in spatele asasinatului, potrivit Reuters, citata de HotNews. “Dovezile indica faptul ca singura explicatie credibila este ca statul rus a fost implicat intr-o forma sau alta in uciderea lui Litvinenko”, a spus in pledoaria sa de incheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul ce pledeaza ca reprezentant al politiei londoneze in acest caz.

 

Controversa din jurul mortii rusului Litvinenko a degradat considerabil relatiile dintre Londra si Moscova, britanicii acuzandu-i pe Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy (fost agent KGB) ca s-ar face vinovati de moartea lui Litvinenko.

 

Cei doi au respins orice implicare, iar Kremlinul le-a asigurat protectie, refuzand sa-i extradeze. Mai mult decat atat, in martie 2015, presedintele Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoy. Deputat al Partidului Nationalist, Lugovoy a fost decorat cu medalia pentru servicii aduse patriei pentru "contributia sa la dezvoltarea Parlamentului Rusiei”.

 

Indiferent cate medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoy pentru servicii catre tara mama sau de cate ori promite Kovtun sa distruga aceasta ancheta, Lugovoy si Kovtun nu au niciun raspuns credibil pentru dovezile stiintifice si pentru urma de polonium pe care au lasat-o in urma”, a mai spus Horwell, in acest context.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22