Maia Sandu: Guvernul de la Chişinău nu este legitim, nu reprezintă voinţa poporului

Vlad Toma | 22.01.2016

Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei în Republica Moldova, comentează pe Facebook evenimentele care au loc în aceste zile la Chişinău. Ea dezaprobă violenţele care au avut loc însă cere continuarea protestelor.

Pe aceeași temă

 

Sandu crede că noul Guvern nu este legitim deoarece nu reprezintă voinţa poporului. Ea subliniaza insa faptul că există riscul ca de pe urma protestelor să beneficieze forte care nu impartasesc valorile democratice.


"Stiu ca multi dintre voi v-ati intrebat unde am fost in aceste zile. Din pacate, ma aflam in drum spre casa din Statele Unite in timp ce Moldova a mai inregistrat un record al rusinii.
 

Regret ca s-a ajuns la violente. Dar asa cum oamenii au fortat usa Parlamentului, asa ati fortat si voi, dragi parlamentari, usa politicii in ultima vreme.
 

Este clar pentru toti ca aceasta guvernare nu mai este legitima, ca nu mai reprezinta vointa poporului. Modul in care a fost creata asa-zisa majoritate parlamentara, modul in care a fost votat guvernul nu au nimic in comun cu practicile democratice. Ma intreb cui au jurat credinta membrii guvernului la miez de noapte? Cetatenilor de care s-au ascuns si pe care i-au inselat?
 

E firesc sa le fie frica dupa ce au mintit si au furat poporul. E firesc ca oamenii sa fie inraiti si revoltati.
 

Pe de alta parte, sint convinsa ca prin metode necivilizate nu poti ajunge la o viata civilizata. Iata de ce chem sustinatorii PAS sa nu se lase antrenati in acte de violenta, deoarece violenta dezbina, in loc sa uneasca, si ne face mai slabi, in loc sa ne faca mai puternici.
 

Situatia in care ne aflam este foarte dificila. Pe de o parte, ne confruntam cu un regim corupt care ne-a saracit si care acum atenteaza la libertatile pe care cu atita greu le-am obtinut. Pe de alta parte, exista riscul ca de supararea noastra sa beneficieze forte care nu neaparat impartasesc valorile democratice.
 

Fac apel la societatea civila sa continue protestele, dar pe o platforma care sa reuneasca toate fortele democratice, anume pe platforma civica. O platforma care sa permita tuturor cetatenilor, ce impartasesc aceleasi valori democratice, sa isi apere drepturile, mai presus de interesele de partid. Si asta pentru ca democratia nu poate fi scoasa la tocmeala. Viata oamenilor nu poate fi subiect de tirguri politice. Moldova trebuie scoasa de sub terapia de soc care i-a tot fost aplicata de regimul oligarhic si adusa in albia normalitatii" a scris Maia Sandu, pe contul sau de Facebook.

 

Protestele impotriva noului Guvern condus de Pavel Filip au continuat ieri la Chișinău, protestatarii anuntand de asemenea ca se vor intoarce astazi. Principalul scop al protestelor este declansarea de alegeri anticipate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22