Un elev din Botoșani a fost condamnat pentru că a jignit o profesoară pe Facebook

Iulian Popescu | 23.01.2016

Cazuistica legată de afirmațiile făcute pe canalele sociale și de răspunderea în fața justiției ce poate decurge din această comunicare s-a îmbogățit cu o nouă speță, după ce un elev din Botoșani a fost condamnat, în prima instanță, pentru că și-a jignit profesoara pe Facebook.

SHARE 1

Pe aceeași temă

 

Un elev de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi, a postat pe Facebook o înjurătură la adresa profesoarei de limba română după ce aceasta i-a dat nota 4, ceea ce a dus la o avalanșă de ironii la adresa respectivului cadru didactic, scrie B1 Tv.

 

Profesoara i-a dat în judecată pe elev şi părinţii săi şi a cerut daune de 10.000 de lei.

 

Adolescentul şi părinţii lui au fost obligaţi de magistraţi să-i plătească profesoarei daune în valoare de 500 de lei.

 

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel. Primul termen va avea loc săptămâna viitoare, la Tribunalul Botoşani.

 

Precedentul

 

Sentința aceasta vine în continuarea deciziei din 2014 când Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit într-un proces în care era implicat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) ca profilul personal de Facebook este un spatiu public.

 

Est vorba despre cazul lui Mircea Munteanu, fost director de cabinet in cadrul Prefecturii Mures, care a postat pe profilul sau de pe reteaua de socializare Facebook mesajul "Arbeit macht frei (Munca te face liber - n.a.) - asta sa inteleaga protestatarii" (sloganul nazist afisat la intrarea lagarelor de munca).

 

CNCD i-a dat o amenda contraventionala de 1000 de lei, considerand ca “fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari, asemenea comunitatilor care au fost afectate de regimul si doctrina fascista de-a lungul istoriei”.

 

Munteanu a contestat în instanță, dar a pierdut până la capăt, Curtea reținând referitor la faptul că mesajul nu era unul public: "Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook, chiar daca este accesibil doar prietenilor, adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre «prieteni» putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspect pe care reclamantul il cunostea".

Comentarii 0

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22