Premierul Cioloș reconfirmă sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova

Iulian Popescu | 24.01.2016

Premierul Dacian Cioloș a reconfirmat duminică, în discursul ținut în fața miilor de oameni care participă la sărbătorirea Micii Uniri, sprijinul pe care Guvernul îl acordă aspirațiilor "cetățenilor Republicii Moldova pentru o societate care să respecte adevăratele valori civice și europene".

Pe aceeași temă

 

“În fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iași, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne.

Ideea sub care se desfășoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă și generoasă și acum.

Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forță în jurul unui proiect de țară. La un proiect de țară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm și acum.

Guvernul pe care îl conduc își propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale și obiective larg împărtășite”, a declarat premierul Cioloș în fața miilor de oameni adunați în Piața Unirii din Iași, unde se desfășoară festivitățile organizate la sărbătorea a 157 de ani de la Mica Unire.

 

Reconfirmarea sprijinului pentru Republica Moldova

 

Premierul s-a referit și la continuarea ajutorului acordat Republicii Moldova, dar în formularea sa nu a vorbit de guvern, ci a precizat clar că cei sprijiniți sunt cetățenii cu aspirații europene.

 

"Frații de peste Prut trec prin profunde provocări sociale și politice. Suntem alături de ei în această perioadă și le reconfirm sprijin pe care Guvernul îl acordă aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova pentru o societate care să respecte adevăratele valori civice și europene", a mai spus premierul în discursul ținut la Iași.

 

Reamintim că Pavel Filip, premierul proaspăt învestit al Republicii Moldova, va efectua, marţi 26 ianuarie, o vizită oficială în România unde se va întâlni cu omologul său, Dacian Cioloş.

 

Cei doi premieri vor discuta chestiunile actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti.

 

Pavel Filip va mai discuta cu Dacian Cioloș despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, scrie presa din Moldova, care citează comunicatul guvernului de la Chișinău.

 

Vizita are rolul de a confirma intenția noului guvern de la Chișinău de a respecta parcursul european și este posibil ca Pavel Filip să ceara deblocarea împrumutului de 150 de milioane de euro pe care Parlamentul României l-a aprobat pentru Moldova.

 

Președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea acestei legi după ce guvernul lui Valeriu Streleț a căzut printr-o moțiune de cenzură.

 

Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), sau Mica Unire cum i s spune, a fost adoptată la Bucureşti, de Adunarea Deputaţilor, într-o clădire a Bisericii de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

 

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în anul 2014, în urma unei propuneri legislative semnate de 106 parlamentari, aparţinând mai multor partide politice.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22